Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Szemészeti betegségek típusai és okai

2023. 02. 24. 14:43:42 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A szemészeti betegségek számos különböző típusa létezik, amelyek mindegyike különböző tüneteket és okokat mutathat.

 

Az alábbiakban felsorolásra kerül a leggyakoribb szemészeti betegségek és okai:

 

Rövidlátás (myopia): A rövidlátás egy olyan állapot, amelyben a távoli tárgyak homályosak és elmosódottak, míg a közeli tárgyak élesek és tiszták. Az ok az, hogy a szemgolyó tengelye hosszabb, mint amilyennek lennie kellene.

 

Távollátás (hyperopia): A távollátásban szenvedőknek az ellenkező problémájuk van, mint a rövidlátóknak, azaz a távoli tárgyak élesek, de a közeli tárgyak homályosak. Az ok az, hogy a szemgolyó tengelye rövidebb, mint amilyennek lennie kellene.

 

Asztigmatizmus: Az asztigmatizmus egy olyan állapot, amelyben a szaruhártya vagy a szemlencse görbülete nem egyenletes, így a fény elhajlik, és homályos, elmosódott képet eredményez.

 

Szürkehályog: A szürkehályog egy olyan állapot, amelyben a szemlencse elhomályosodik, és csökkenti a látást. Az ok lehet az öregedés, a sugárzás, a sérülés vagy az oxidatív stressz.

 

Glaukóma: A glaukóma egy olyan betegség, amelyben a szemben lévő nyomás megnő, és károsítja az optikai ideg rostjait, ami a látáscsökkenéshez vezet. Az ok lehet az időskori változások, a magas vérnyomás vagy a genetikai hajlam.

 

Száraz szem szindróma: A száraz szem szindróma egy olyan állapot, amelyben a szem nem termel elegendő könnyet, vagy a könnyek minősége rossz, ami irritációt, homályos látást és szemfájdalmat okozhat. Az ok lehet az öregedés, a szemkörnyéki betegségek vagy a szemterhelés.

 

Retinopátia: A retinopátia egy olyan betegség, amelyben a retinában lévő véredények megsérülnek, és csökkentik a látást. Az ok lehet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek vagy a genetikai hajlam.

 

Szemölcs: A szemölcs olyan apró növedék, amely a szemhéjon, a szem alatt vagy a szemöldök körül alakul ki. Az ok a humán papillomavírus (HPV) fertőzés, amely személyes higiéniai problémákból, közös használatú tárgyakból vagy közeli kontaktusokból adódhat.

 

Konjunktivitisz: A konjunktivitisz vagy a "Kötőhártya-gyulladás" olyan állapot, amelyben a szemfehérje gyulladt és pirosas lehet. Az ok lehet bakteriális vagy vírusos fertőzés, allergia vagy irritáció.

 

Blefaritisz: A szemhéjszéli gyulladás az a helyzet, amikor a szemhéj szélén lévő bőr és szőrtüszők gyulladtak. Az ok lehet a baktériumok, az allergia vagy a dermatitisz.

 

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a szemészeti problémákat, az, hogy rendszeresen ellenőriztessük a szemünket, és betartsuk a szemünk egészségére vonatkozó alapvető intézkedéseket, például a megfelelő táplálkozást és a szemünket védő szemüveg vagy napszemüveg viselését.

Szépségápolás

Tartalomhoz tartozó címkék: szem szem egészség szembetegség