Barion Pixel
Menü

Házi praktikák szemgyulladás esetére

Sági Zsolt - HillVital
2022. 05. 31. 14:16:00

Gyulladás a szem bármely részében kialakulhat, de általánosságban elmondható, hogy minél inkább a szem belső részei érintettek, annál súlyosabb következményekkel járhat a betegség. Azonban enyhe tünetek esetén házilagos módszerekkel is próbálkozhatunk, egész jó eredményekkel.

 

A gyulladt szem kezelése

Válasszunk olyan természetes szemkenőcsöket, szemcseppeket, amelyek kasvirágot, körömvirágot és szemvidítófüvet tartalmaznak. Tehát a szem gyulladás kezelése kiváló lehet gyógynövényes borogatással, illetve természetes összetevőjű krémekkel is. 

Gyógynövényes borogatás esetén ezek lehetnek jók: szemvidítófű, kasvirág vagy körömvirág

1 teáskanál gyógyfüvet forrázzunk le 50 ml forrásban lévő vízzel, várjuk meg, amíg kihűl. Szűrjük le, és itassunk át vele 2 vattapamacsot, és naponta 2-szer helyezzük a szemünkre!

 

A kötőhártya gyulladás kezelése házilag ezekkel a gyógynövényekkel is lehetséges.

Szemvidítófű esetén egy teáskanálnyit adjunk hozzá 250 ml forró vízhez, majd hagyjuk állni néhány percet. Ezután ezzel borogassuk a szemet. Körömvirág estén szintén ugyanez a helyzet. Készítsünk teát, majd 15 perc áztatást követően borogassunk. A már használt vattát, vagy zsebkendőt lehetőség szerint ne áztassuk meg ismét, ugyanis ezzel könnyedén árthatunk, hiszen megnő az újrafertőződés esélye.

A mézet már ősidők óta alkalmazzák antibakteriális és antibiotikus hatása miatt. Ebben az esetben is igen hasznosnak bizonyul. Fogjunk három evőkanálnyi mézet és két csészényi vízzel együtt forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően borogatásként alkalmazhatjuk.

Nyers krumpli reszeléket készítsünk, és a gyulladt szemre tegyük rá. A kötőhártya-gyulladásra az egyik legjobb házipraktika.

 

A huzatot kapott szem kezelése

Sokszor megtörténhet, ha sokat megy a klíma, vagy ha lehúzott ablakkal közlekedünk az autóval. Abban az esetben ha a szem huzatot kapott, akkor a fentieket alkalmazhatjuk. A kamillás borogatás kifejezetten hatásos lehet.

 

A csipás szem kezelése házilag


A szem váladékozás, avagy csipásodása egy teljesen természetes folyamat. Alapvetően védő, ápoló funkcióval rendelkezik. Azonban abban az esetben ha túlzott mennyiségben van jelen, akkor valamilyen betegségre, allergiára is gondolhatunk. Ha házilag szeretnénk kezelni, akkor a fent említett, Szemvidítófű receptet alkalmazzuk. Itt is fontos, hogy a tovább fertőzés elkerülés érdekében minden borogatást követően friss attát, vagy textilzsebkendőt alkalmazzunk!

 

A nyers burgonya szintén hatásos lehet ilyen esetben.

A szemgyulladásra nagyszerű lehet a burgonya, ahogy fentebb is írtuk. Annyiban különbözik az említett módszertől, hogy vágjunk vékony szeleteket és tegyük a szemünkre. Ez elsősorban a szeletek miatt segít a duzzadás csökkentésében és leveszi a pirosságot is. Naponta többször is alkalmazhatjuk.

 

Az égő szem kezelése házilag.

Ha égő, viszkető érzés jelentkezik, akkor nagy a valószínűsége, hogy száraz a szemünk. Ennek több oka is lehet. Igen gyakori, hogy a páratartalom nem éri el a megfelelő szintet, ezért kiszárad a szem. Azonban az is okozhatja a problémát, ha túl hosszasan bámuljuk a monitort vagy épp nem pislogunk eleget. Ennek kezelésére alkalmazhatunk különféle gyógynövényes, közöttük körömvirág borogatást szemre. Ugyanakkor magától is elmúlhat ha kellő mennyiségű vizet fogyasztunk, valamint hagyjuk pihenni a szemet.

 

Hegesztés utáni gyulladt szem kezelése házilag

Ez egy gyakori probléma, aminek köszönhetően a patikusok már csípőből tudják milyen szemcseppet kell ilyen esetben alkalmazni. Ennek köszönhetően a szemcsepp alkalmazásával néhány napon belül enyhül is a gyulladás. A hegesztéstől gyullad szem kezelése házilag is lehetséges. Ilyen esetben érdemes a nyers burgonyát vagy esetleg a gyógynövényes borogatást megpróbálni, de csak abban az esetben, ha nem súlyos az állapot! Hegesztés általi szemgyulladás esetén viszont érdemes mindenképpen egy orvosnak megmutatni, ezt hozzá kell tennünk.

 

A bevérzett szem kezelése házilag több, kevesebb sikerrel lehetséges.

Régi fajta bevált módszer a kamillás borogatás, cseppentés. Egy jó erős főzetet készítünk kamillából, (nagyon sötét legyen a leve) és kihűlés után azt cseppentsünk bele. Ha borogatunk, abban az esetben is fontos, hogy amivel felvisszük a kamillát a szemünkre, ne tegyük vissza a borogatásra szánt edénybe. Ha ez nem válik be, akkor javasolt inkább orvoshoz fordulni vele, hiszen más problémára is utalhat a bevérzett szem.

 

Mi a helyzet a szemhéjgyulladással?

A szemhéjgyulladás egyik leggyakoribb kiváltó oka az allergia. Ezt követi a bakteriális fertőzés. Szerencsére a gyulladt szemhéj kezelése házilag is lehetséges. Szintén szóba jöhet a kamillás, illetve szemvidítófüves borogatás, hiszen ezekkel is lehetséges a szemgyulladás kezelése házilag. A szemhéjgyulladás kezelése házilag történhet még aloe vera segítségével is. Az aloe vera segít a hidratálásban, így megakadályozható a száraz váladék képződése, valamint kezelhető vele a pirosodás és a duzzanatot. Bizonyos mértékig még az allergiás szem kezelése házilag is lehetséges. Az egyik legjobb módszer pedig a rendes aloe-vera növénynek a levével való külsődleges kenegetés.

 


A legfontosabb a megelőzés

Óvjuk napszemüveggel a szemünket a huzattól és a közvetlen napsütéstől! Az arcra lehetőleg csak természetes, allergén-, adalék- és tartósítószer-mentes kozmetikumokat használjunk! A szem tisztításához csak forralt vizet használjunk, hogy a kórokozók elpusztuljanak. Mártsunk bele egy vattapamacsot, és a szemet az orr irányába töröljük ki. Így –ha mégis van benne kórokozó- megakadályozzuk, hogy azok mélyebbre hatoljanak.
 

Soha ne dörzsöljük a szemet!

Egy másik fontos dolog, hogy - különösen számítógépes munka során, néha elfelejtünk pislogni, tehát pislogjunk gyakran!  Ezzel biztosítjuk, hogy a szemgolyónk nedves legyen! Fertőző kötőhártya-gyulladás esetén gyakran mossunk kezet, főleg azután, hogy a szemhez értünk vele.

A gyulladt szem kezelése.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!