Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szemszárazság leggyakoribb okai

2023. 09. 26. 12:29:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A szemszárazság, más néven száraz szem-szindróma, egy olyan állapot, amikor a szemek nem képesek elegendő könnyet termelni vagy a könny nem megfelelő minőségű, hogy megfelelően hidratálja és védje a szaruhártyát. Ez a probléma kényelmetlenséget és irritációt okozhat, és hosszú távon akár a látásromláshoz is vezethet, ha nem kezelik megfelelően.

A szemek normális működéséhez a könny nedvesít és kenőanyagként szolgál a szemgolyó felületén. A könny három fő összetevőből áll: vízből, olajból és mucinból. Ezek a komponensek egyensúlyban vannak, hogy megfelelően védjék és táplálják a szemeket. A szemszárazság esetén az egyensúly felborulhat, és ennek számos oka lehet.

A szemszárazság leggyakoribb okai közé tartoznak:

Környezeti tényezők: Száraz levegő, klímaberendezések vagy fűtési rendszerek használata, szél vagy porral való érintkezés mind hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához.

Kor: Az idősebb korban a könnytermelés csökkenhet, ami hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához.

Szemproblémák: Olyan szemproblémák, mint a szemhéjproblémák vagy a kötőhártya-gyulladás, befolyásolhatják a könnytermelést.

Kontaktlencse viselése: A kontaktlencsék használata növelheti a szemszárazság kockázatát, mivel gátolhatják a könny természetes terjedését a szem felszínén.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai között szerepelhet a szemszárazság.

Szemfeszítő tevékenységek: Hosszú ideig tartó számítógépes munka vagy olvasás, ahol ritkábban pislogunk, növelheti a szemszárazság kockázatát.

A szemszárazság tünetei közé tartozhat a következők érzése:

-Szárazság, égő vagy viszkető érzés a szemben.

-Pislogási nehézség vagy az érzés, hogy homok van a szemekben.

-Vörös vagy irritált szemek.

-Könnyezési reakció, amely valójában nem oldja meg a problémát.

-A szemszárazság kezelése számos módon történhet, és a kezelési terv az okoktól és a tünetek súlyosságától függ.

Néhány lehetséges kezelési lehetőség:

Műkönnyek használata: Ezek mesterséges könnyek, amelyek segítenek pótolni a természetes könnyet.

Szemcsepp vagy kenőcsök: Oftalmológus által javasolt, specifikus szemcseppek vagy kenőcsök használata, amelyek enyhítik a tüneteket.

Környezeti változtatások: Például párologtatók vagy levegőtisztítók használata a száraz levegő enyhítésére.

Életmódbeli változtatások: Érdemes a számítógépes munka közben rendszeresen pislogni, és szüneteket tartani. Az alkohol és a dohányzás kerülése is javíthatja a szem egészségét.

Életviteli változtatások: Egészséges étkezés, elegendő vízivás és a megfelelő tápanyagok bevitele is segíthet.

Szemészeti kezelések: A súlyosabb esetekben, amikor a konzervatív kezelések nem segítenek, az orvos műtéti beavatkozást is javasolhat.
 

Megfelelő vitaminbevitellel te erősítheted a szemeidet és így kevesebb lesz az esélye, hogy kialakuljon a szemszárazság. A See vitamin, magas Lutein tartalma miatt abban nyújt segítséget, hogy tartalmazza a szem számára szükséges és elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, ezáltal hozzájárul szem egészségének a fenntartásához, valamint megfelelő működéséhez.
 

Száraz szem miatti irritáció.