A szupertáplálékok közül kiemelkedő szerepnek és népszerűségnek örvend a goji-bogyó.
A goji bogyó egy igazán közkedvelt szupertáplálék, melynek fogyasztásában az alábbi goji bogyó receptek segíthetnek.
Goji bogyós muffin
Hozzávalók:
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 30 dkg gluténmentes liszt
- 1 teáskanál Xantán
- 1 evőkanál fahéj
- 1 teáskanál szerecsendió
- 4-5 evőkanál olívaolaj
- 1 pohár tej
- 2 felvert tojás
- 4-5 evőkanál méz
- 100 ml goji bogyó gyümölcsvelő
- barna cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 350 fokra és enyhén olajozzuk meg a muffintartót.
Az összetevőket szilárdságuk alapján keverjük össze két külön tálba, majd egyenletes öntsük őket össze. Ha összekevertük ízlés szerint adjuk hozzá a barna cukrot.
20 perc sütést követően vegyük ki a sütőből.
Goji-limonádé
Tegyünk egy pohár vízbe egy maréknyi gojibogyót. Áztassuk kb. egy órán át, majd szűrjük le. Ehhez a gojibogyós vízhez adjunk hozzá egy fél citrom levét és egy teáskanál mézet. Jól keverjük el, és már kész is az ízletes, egészséges, tápláló goji-limonádé. Ihatjuk tisztán, illetve felhasználhatjuk alkoholmentes koktélok készítéséhez is. Ne dobjuk ki az áztatott gojibogyókat sem, nyugodtan elrágcsálhatjuk őket.
Ne felejtsük el, hogy ha ki akarjuk élvezni a benne rejlő jótékony hatásokat, akkor a nyersen történő fogyasztására törekedjünk.
Cédrusdiókrém
Hozzávalók: 1 csészényi áztatott mandula, negyedcsészényi cédrusdió, 2 banán, 5 füge vagy datolya. Tegyük ezeket egy tálba, majd fűszerezzük: szerecsendió, fahéj, kardamom, 2 teáskanál kenderolaj, csipetnyi só és egy kis kurkuma. Ez utóbbit csak a színe miatt. Az egészet miután összekevertük, keverjük el 2-3 dl vízben. Pürésítés után desszertként tálaljuk.
Hántolt kendermagból készült pesto
Hozzávalók: 2 csokor finomra vágott friss bazsalikom, 1-2 gerezd préselt fokhagyma, 5 evőkanálnyi hántolt kendermag, 1dl olívaolaj, 1–3 evőkanál kenderolaj, Himalája só, bors vagy Cayenne-bors ízlés szerint. Keverjük össze az összetevőket egy tálban, és jól keverjük el.