Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Nagyszerű tanácsok a szem egészségének megóvása érdekében!

2022. 05. 24. 11:18:00 Veress Máté - HillVital

Az emberi szem a legféltettebb és legösszetettebb valamint a legérzékenyebb érzékszervünk. Nagyon fontos minden ember számára az egészsége és az épsége is. Több tevékenységnek is az alapfeltétele az éles látás.
 

Tehát kardinális kérdés a szem védelme. Ennek érdekében néhány dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Sajnos azt el kell fogadni, hogy az életkor előrehaladtával a látás fokozatosan csak romlik. Valakinek csak keveset, ám van akinek nagyon sokat is romolhat. Ez a folyamat sajnos elkerülhetetlen. Viszont az egy jó hír, hogy a látásromlás gyorsasága rajtad is múlhat valamennyire.
 

Egyes súlyos betegségek kialakulását megelőzheted, a meglévő problémák pedig eredményesebben kezelhető amennyiben időben gondolkozol. Most adunk neked néhány fontos tanácsot amelyek segítségével te is egészségesen tarthatod a szemeidet hosszú távon!

Mindenképpen tarts rendszeresen pihenőt ha sokat használod munkára a szemedet! Ha számítógépes munkát végzel, akkor érdemes legalább 20 percenként felpillantani a munkából. Bizonyos időnként pedig ajánlott a távolba tekinteni és érdemes a szoba különböző pontjain körbe nézni. Ha váltogatod a fókuszpontot gyakran, akkor az sokat segíthet a szem ellazulásában.

 

Pihentesd a szemeidet.
 

Érdemes még gondolkodni a megfelelő világításról is. Ha az időjárás vagy a napszak engedi, akkor érdemes a természetes fényt alkalmazni. Ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes a fényforrást felkapcsolni ami közvetetten a falakról vagy a mennyezetről visszaverődve érik el a munkafelületet.


Érdemes csökkenteni a minimális kék fényt is! Napjainkban a telefonok, a tabletek és a számítógépek már teljesen az élet részévé váltak. Viszont a képernyőkből áradó fények eléggé negatívan hatnak az alvásra és a látásra is. Nagyon ajánlott egy kékfény-szűrős szemüveg hordása.


Mindenképpen figyelj oda a tudatos pislogásra! Ha a számítógép előtt ülsz vagy a telefont nyomkodod hosszú órákig, akkor hajlamos lehetsz megfeledkezni a pislogásról. Ebben az esetben felborulhat az 5-10 másodperces ritmus és a szem kiszáradhat. A szemszárazság pedig kellemetlen panaszokat okozhat. Próbáld meg észben tartani a szem nedvesítését.

Amennyiben már kialakult a szemszárazság, akkor azt kezelni kell. Ha egy szakorvos megállapította a szem szárazságát, akkor érdemes a további probléma elkerülése érdekében használhatsz műkönnyet, szemcseppet valamint a már említett kékfény-szűrős szemüveget.

Ajánlott védekezni az UV sugárzás ellen is! Ha kimész a szabadba, akkor jó lehet egy UV szűrős napszemüveg vagy esetleg kontaktlencse. Az ilyen dolgokkal olyan betegségeket lehet akár megelőzni mint a szürkehályog vagy a kötő- és a szaruhártya-gyulladás.

Táplálkozz tudatosabban! Mindenképpen érdemes olyan italokat és ételeket fogyasztanod amelyeknek magas a vitamin és az antioxidáns tartalmuk. Fontos a szelén, a cink az A-, C-, és az E-vitamin is. Ilyenek a halak, a máj, a tojás, a répa és a gabonafélék is. Nagyon hasznos lehet az étrend-kiegészítők szedése is. Ebben az esetben mi a
HillVital SEE vitamint ajánljuk, hiszen kifejezetten a szem számára lett kifejlesztve. Megtalálhatók benne a szem számára legfontosabb vitaminok és a lutein is. A lutein hatásosan képes megvédeni az ideghártyát vagyis a retinát az ultraibolya káros hatásaitól. Számos szembetegség elkerülhető vele. A SEE vitamin magas dózisban tartalmaz luteint, tehát mindenki számára ajánlott a szedése. Hidd el hosszú távon nagyon megéri ez a vitamin, mivel a szemed megfogja hálálni a törődést.

 

Táplálkozz tudatosan.

A genetikai tényezők is nagyban képesek befolyásolni, hogy meddig marad egészséges a szem. Ajánlott körbe kérdezni a rokonok között, hogy milyen szembetegségek voltak jelen vagy milyenre mutathat hajlamot. Tehát érdemes utánajárni és megelőzni a bajt.

Panasz esetén érdemes orvoshoz fordulni! Nagyon fontos tudni, hogy nem mindig a szem lehet a hibás egyes problémák miatt. A homályos látás mögött állhat akár magas vérnyomás, cukorbetegség vagy valamilyen gyulladásos folyamat is. Éppen ezért érdemes minden esetben egy szakorvoshoz elmenni, bármilyen szemprobléma esetén.

Érdemes rendszeresen szűrővizsgálaton részt venni. Legalább egyszer évente szükséges lehet megvizsgáltatni a szemet egy orvossal. Ez nyilván azért fontos, hogy felfedezhetők legyenek az esetleges problémák és időben lehessen kezelni. Több olyan elváltozás van ami nem produkál semmilyen tünetet.

Tehát ha ezeket a tanácsokat megfogadod már azzal sokat tehetsz a szemeid egészségéért. Hidd el megéri, hogy még sokáig problémamentesek legyenek a szemeid. Nem szabad fél vállról venni a kisebb problémákat sem. Ha tudtunk neked segíteni, akkor oszd meg az ismerőseiddel ezt a cikket.

Szem egészségének megóvása.