Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mire figyeljünk oda cukorbetegként? Itt egy lista!

2021. 03. 09. 12:22:00 Veress Máté - HillVital

A cukorbetegek számára rendkívül fontos, hogy elkerüljék bizonyos ételek fogyasztását.
 

Ha van a családban cukorbeteg, jó tudni, hogy mit, mikor ehetnek, hiszen a cukorbetegek étrendje nem csupán egy diéta, ez egy életmód.

 

Mire kell odafigyelni egy cukorbetegnek az étkezés terén?
 

- Kerüljék a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket!

- Naponta többször (5-6-szor), étkezésenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kell fogyasztani!

- Reggelire általában kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani, mint délben vagy este. A három főétkezést tekintve az ebéd tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, a reggeli a   legkevesebbet, a vacsora a kettő közötti mennyiséget.

- Kerülendő élelmiszerek: szőlőcukor, malátacukor, répacukor, méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készült (lekvár, befőtt, kompót, édesség,   cukrászsütemény, cukrozott üdítő, csokoládé, fagylalt).

- Az egyszerű cukrok közül a vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli. De előkelő helyet foglal el a malátacukor, a répacukor és a tejcukor is.

- A másik csoportba tartoznak a magas keményítő tartalmú nyersanyagok: gabonafélék
(búza, árpa, rozs, rizs, köles).

- Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket.

 

Cukorbetegség esetén teljes kiőrlésű pékáru.

- A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük.

- Bőségesen fogyaszthatók a zöldség- és főzelékfélék. Ezek lassan emelik a vércukorszintet.

- Gyümölcsökből 15-20 dkg-ot fogyaszthatunk egyszerre, elsősorban köztes étkezéseknél (tízórai, uzsonna).

- Tejből kb. 2 dl tej fogyasztható egyszeri mennyiségre. Kefirt, joghurtot, túrót, sajtokat akár reggelire is fogyaszthatunk.

- Ha a cukorbeteg sok zöldséget, salátát, gyümölcsöt, valamint fehér kenyér helyett barna kenyeret fogyaszt, optimális szintre emelheti rostbevitelét.

- Kerülni kell a zsírban gazdag húsokat, húskészítményeket (csülök, tarja, baromfi bőre, szalámi, kolbászfélék). Nem javasolt a bő zsiradékban sütés, helyette párolás, főzés, zsiradék nélküli sütési módszerek alkalmazása javasolt.

- Kevés tea és kávé általában fogyasztható.

- Cukorbetegség megléte esetén kiemelten fontos a napi testmozgás!

 

Hasznos praktika a hússütéssel kapcsolatban
 

A sovány hús fogyasztása mellett az elkészítésnél is fontos, hogy odafigyeljünk és törekedjünk a zsírszegénységre. Ajánlott vegyesen használni a zsiradékokat ami lehet repceolaj, kókuszolaj vagy jó minőségű napraforgóolaj. Olívaolajat csak salátákhoz javasolt használni, míg az állati eredetű zsírok használatát minimalizáljuk. A vaj és a margarin használata helyett alkalmazzunk csökkentett zsírtartalmú vaj-, illetve sajtkrémet. Szóba jöhet a házilag fűszerezett túrókrém is.  
 

Pékáru fogyasztás cukorbetegként
 

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a cukorbetegségben szenvedők örökre lemondhatnak a finom szénhidrátokról, hiszen a cukor mellett ez is egy fő ellenségnek számít. Ugyanakkor ez csak döntő többségében a finomított, magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátokra igaz. Az orvos és dietetikus által meghatározott mennyiségben és megfelelő napi elosztásban a lassú felszívódású szénhidrátok is fogyaszthatóak. Cukorbetegként tehát nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy elkerüljük az olyan alapanyagok, szénhidrátok fogyasztását, melyek gyorsan felszívódnak.
 

Jó tanácsok cukorbetegeknek.