Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A táplálkozás fontossága a túra során

2022. 02. 09. 09:27:00 Veress Máté - HillVital

A túrázás egy nagyon nehéz fizikai megpróbáltatásnak számít. Az 1 órás gyaloglás energiaigénye nagyjából 400-500 kcal ami egy átlagos energiaszükséglet hatszorosa. Egy teljes túranapon akár 3500-4000 kcal energiát kell pótolni. Éppen ezért biztosítani kell a táplálékot egész napra.


Először is figyelembe kell venni a táplálék mennyiségét és minőségét, tehát nem romlandó, tápláló és könnyedén szállítható ételt kell vinni. Fogyassz ilyenkor több növényi eredetű ennivalót, kerüld a tartósítószert és élelmiszer adalékanyagokat.


Az úgynevezett étlap függ az évszaktól és a túra időtartamától is. Ha télen mész túrázni, akkor érdemesebb valami zsírosabb ételt (szalonna, kolbász, zsíros sajt) vinni. Nyáron érdemesebb szárazabb és zsírszegényebb (főtt tojás, májkrém, száraz sovány sajt) ételt vinni. Arra is érdemes ügyelni, hogy az elfogyasztott étel után ne kívánj sok vizet.

 

Nézzünk is egy gyors listát amiket érdemes fogyasztanod:

 

-          40 dkg kenyér

-          20 dkg füstölt húsáru, kolbász, szalonna

-          10 dkg sajt

-          4 db főtt tojás

-          10 dkg csokoládé

-          zöldség és gyümölcs

Ez a lista 1-2 fő számára felel meg nagyjából, amely főleg az idősebbek körében népszerű, egyszerű hétvégi túrák esetén. Egy nagyobb, kihívásokkal teli túra esetén sokkal komolyabb felkészülésre van szükség, hiszen bizonyos túrák még a profikat is megizzaszthatják.
 

A zöldségfélék közül nagyszerű lehet a retek, hagyma, paprika, paradicsom és uborka. A gyümölcsök közül nagyszerűek lehetnek a bogyósok és a csonthéjasok. Nagyon fontos a vitamin és az ásványi anyag bevitel egy túra során. A csomagolásra is kell ügyelni különösen, érdemes egy kemény fedelű, szellőző ételdobozt vinni. A rostanyag tartalma miatt nagyon jó a müzliszelet. Célszerű még az is ha van a hátizsákban egy kis doboz só. A só a verejtékezéssel elvesztett ásványi sóveszteséget pótolja. A szomjúságot a legjobban a citromos víz oltja, de nagyszerű lehet a limonádé és a citromos tea is.
 

A reggeli során fontos egy meleg ital elfogyasztása (tea, kakaó, leves). A hideg élelmiszerek közül pedig valami kalóriadús étel legyen (sajt, füstölt húsáruk).
 

Napközben érdemes valami nagy szénhidrát tartalmú élelmiszert fogyasztani (csokoládé, aszalt gyümölcs, mazsola).
 

Estére érdemes egy tartalmas és meleg ételt fogyasztani. Lehet akár étterem már, de hangulatosabb egy tábortüzes főzőcske.

Étkezés túrázás közben