Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Táplálkozási tippek időskorra

2019. 06. 24. 14:02:00 Sági Zsolt - HillVital

Az időskori táplálkozás kevesebb kalóriára, de ugyanannyi tápanyagra van szükségük.

Fogadj el néhány táplálkozási tippet.

Sokszor keveset

Különösen halat, teljes kiőrlésű terméket.  A rozsos kenyér, burgonya, tészta sok kalóriát tartalmaz. Ezek mellett fogyasszon naponta öt adag gyümölcsöt, zöldséget, salátát, ezek kellő mennyiségű vitamint és kevés kalóriát tartalmaznak. Így kiegyenlíthető étrendjük. 

Tejtermékként a kálcium pótlárása, csontritkulás enyhítésére. kíváló a joghurt, de főleg a  túró, mert sokféleképpen lehet ízesíteni.

Hetente két-három adag hús és három adag kolbászféle kellő mennyiségű vassal, cinkkel és B-vitaminnal látja el. 

Hetente egyszer-kétszer fogyasszon halat!

Tojást a fehérje miatt! 

Vezessen heti étkezési naplót: így össze lehet hasonlítani az eredményeket és nyomon tudjuk követni, hol tartunk a tápanyagbevitelben.

A folyadékbevitel az idős korban kiemelt figyelmet érdemel, ugyanis ilyenkor már csökken a szomjúságérzet, azonban már viszonylag kis mennyiségű folyadékhiány is okozhat panaszokat, illetve zavart a folyadékháztartásban. Naponta legalább 2 liter folyadékot be kell juttatni a szervezetbe.

Készítse ki reggelenként a teljes napi adagot, és az étkezések alkalmával igya meg szép lassan.

Változtassuk folyadékunk ízét, minőségét és alapanyagát zöldséglével, hígított gyümölcsével. 

Azonban ilyenkor is vannak olyan ételek és italok melyeket érdemes inkább nem fogyasztani.

Kerülendő ételek kozé tartoznak a magas zsírtartalmú ételek, mint például a hurka, kolbász. Ezeknek a fogyasztását mérsékelni kell. Állati zsíradékok helyett érdemes átváltani a növényi olajra. Vaj helyett pedig érdemes átváltani a margarinra. Zöldségek esetén érdemes kerülni az olyan ételek fogyasztását, melyek puffadást okoznak. Ilyenek lehetnek például a káposztafélék és a száraz hüvelyesek is.

Mivel az alkohol és a koffein tartalmú italok vízhajtó hatásúak, így kerüljük ezen italok fogyasztását. 

Ezen felül fonzos megemlíteni az ízérzékelés miatt esetlegesen kialakuló túlzott ízesítést. Sajnos idős korra gyakran előfordul, hogy az ízérzékelés mér nem a régi, ezért gyakran a sósat is sótlanak érezhetjük. Bár nem tűnik túl nagy dolognak, azonban főleg akik magas vérnyomásban szenvednek, nem szabad túlzásba esniük!

Táplálkozás idős korban