A medvehagyma levelei fokhagyma illatúak, hagymáját a fokhagymával azonos módon hasznosítják. Gyógyhatásai közül a legismertebb, hogy tisztítja az ereket, a májat és a beleket.
Bélfertőtlenítő hatása miatt hatékony lehet egyes emésztési panaszok kezelésére. Csökkenti a koleszterint és a vérnyomást, valamint lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakra.
Javítja a végtagok vérkeringését. Rendben tartja az emésztőrendszer működését, fokozza az étvágyat. Tartalmaz C-vitamint, növeli a szervezet ellenálló képességét. De felső légúti megbetegedések kezelésére is hatásos lehet.
A konyhában felhasználhatjuk nyersen, vajas kenyérre szórva. De készíthetünk belőle salátát, vagy burgonyás ételekhez fűszerként is hasznosíthatjuk. Készíthetünk belőle főzeléket is, vagy krumpli, hagyma és tejszín hozzáadásával krémlevest is. Rizses ételekhez, tésztafélékhez remek szószt is készíthetünk belőle, ha olívaolajjal, parmezán sajttal és sóval összeturmixoljuk.
A medvehagymát legjobb szakembertől vásárolni, ugyanis levele nagyon hasonlít a gyöngyvirág és a kikerics leveléhez. Azokról pedig tudjuk, hogy súlyos mérgezést okoznak.
A medvehagyma nagyon erős antibiotikumként is megállja a helyét. Nagyszerű gombaölő hatásai vannak. Képes mellékhatások nélkül csökkenteni az LDL koleszterinszintet. Növeli a jótékony HDL koleszterinszintet.
A levelei nagyon magas klorofill tartalommal rendelkeznek és így elősegítik a vértisztítást. Nagyon béltisztító hatása van és javítja az anyagcserét is. A magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert is. A belőle készült főzet nagyon jó lázcsillapító. A hasmenést is enyhíti.