Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Segítség a tavaszi zöldségek ültetésében

2021. 05. 12. 11:17:00 Veress Máté - HillVital

Érdemes tavasszal elültetni a tavaszi zöldségeket, hogy a vitaminokban gazdag növényeket a hidegebb hónapokban is élvezhesd. Ha most áprilisban elkezded, akkor nyárra már bőségben lehet részed.
 

Spenót


A spenót magokat kb. 1,5 cm mélyre kell egymástól elvetni, 3,5-4 cm távolságonként. A spenót akár 30 cm magasra is megnőhet de ajánlott még ezelőtt betakarítani. A spenótot a tő virágzása előtt le kell szedni és 3-5 hét után kell levenni az apró leveleit. A külső leveleket le kell törni vagy esetleg az egész növényt 7-10 cm-rel a talajszint fölé kell vágni.


Saláta


A magokat 1-1,5 cm mélyen kell elvetni. A földnek mindig nedvesnek kell lennie, hogy egyenletesen csírázzon. A zöld és a piros leveles saláták között érdemes hagyni 10-20 cm tőközt. A római saláta esetében 25-30 cm tőköz szükséges. A fejes saláta esetében 20-25 cm szükséges. A fejes salátát egészben kell leszedni, vagy a külső leveleit le kell csípni ha alkalmas már a fogyasztásra. 3 hetente újból lehet vetni.


Hagyma

Ahol kellően nedves a talaj és a napsütés is sok, ott magról is lehet termeszteni hagymát. A magokat körülbelül 2,5 cm-re, 5 cm széles sávban kell elvetni. A vetésmélységnek 0,5-1,2 cm-nek kell lennie a sorköznek pedig 3 cm-nek. A különböző fajták 90-120 nap között érnek be. Amikor már hájasodni kezd a hagyma és a szára is megdől, akkor kell felszedni.


Zöldborsó

A magjait nedves földbe kell vetni. 1,25-2,5 cm mélyen, 7,5 cm széles sávokban egymástól 2,5-4 cm távolságban, de úgy kell, hogy 30 centiméterenként legalább 30 mag kerüljön a földbe. Akkor kell elkezdeni a szedését amikor a hüvelyben elkezdenek növekedni a szemek. A legtöbbféle zöldborsó már vetés után 40-60 nappal betakaríthatóak.


Sárgarépa

A magokat egymástól 2-2,5 cm távolságra kell vetni, a mélységnek 0,5-0,25 cm-nek kell lennie. 40-60 cm széles sorokban kell lennie. A talajnak nagyon jó vízmegkötésűnek kell lennie. A vetés után folyamatosan kell öntözni, egészen 1-3 hétig amíg a palánták ki nem bújtak.


Brokkoli

A brokkolit lehet termeszteni magról, de már kertészetekben kora tavasszal lehet kapni palántákat. A palánták ültetéséhez érdemes egy felhős napot választani, hogy a palánták ne károsodjanak a naptól. A talajnak nedvesnek kell lenni. A palántázás után 55-60 nappal a virágok már tömöttek. Elsőnek a legnagyobb középső fejet kell leszedni.

Tavaszi zöldségültetés.