Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Télen is fontos a folyadékpótlás!

2020. 11. 03. 19:11:00 Sági Zsolt - HillVital

Fontos a téli időszakban is oda figyelni a megfelelő folyadékmennyiségre. 

Mivel ritkábban vagyunk szomjasak télen, ezért sokszor nem is vesszük észre, hogy a dehidratáltság veszélye fenyeget minket.

Azonban, ha odafigyelünk a testünk jelzéséire, akkor észrevehetjük, hogy kevés folyadékot vittünk be a szervezetünkbe. A test jelzése lehet például a fejfájás, koncentrációzavar, levertség, fáradtság és gyengeség is.Emellett a hideg és a száraz levegő nagyon könnyen kiszáríthatja a bőrünket, amelyet enyhíthetünk, ha nagyobb mennyiségű folyadékot juttatunk a szervezetbe.

Nagyon fontos, hogyha a napunk egy részét szobában vagy irodában töltjük, akkor ki vagyunk téve a száraz levegőnek, amely télen fokozottan jellemző a benti helyiségekre így könnyen dehidratáltság léphet fel.

Ilyenkor a legegyszerűbb, ha magunk mellé teszünk egy üveget és gyakori időközönként iszunk belőle. Továbbá az nagyon fontos, hogy ne cukrozott szénsavas italokat igyunk, hanem tiszta vizet. A vizet ízesíthetjük citrommal, vagy más gyümölccsel is.  

Ugyanakkor, ha kint tartózkodunk a hidegben, akkor érdemes magunkkal vinni egy termosz, amelyből bármikor ihatunk. Lehetőség szerint vihetünk magunkkal meleg teát, amely nagyon jól tud esni, ha huzamosabb időn keresztül, vagyunk a szabad levegőn. 

Többféle lehetőség is van a folyadékpótlásra. 

Általában télen is az ásványvíz az első számú folyadék. Az ásványvíz serkenti az anyagcserét és kalóriát sem tartalmaz. Az ízesítés nélküli tea sem rossz mivel kalóriaszegény és még ásványi anyagok is vannak benne. Frissen, melegen még fel is melegíti az embert a hideg időben.

Élelmiszerek fogyasztása által is fedezhető valamilyen szinten a folyadék. Érdemes télen narancsot, mandarint fogyasztani mivel ezeknek magas vitamin és a folyadéktartalmuk. Az idényesen kapható zöldségekből készíthető leves is ami csakúgy hozzájárul a folyadék és a vitaminbevitelhez.

A folyadéknak legyen mindig szobahőmérséklete. A hűtött italok fogyasztása nem ajánlott, de a túl forró sem. A kellemesen meleg hőmérséklet az ajánlott. Érdemes mindig inni, még akkor is ha nem vagy szomjas.

 

Folyadékpótlás télen.