Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A téli túrázás egyes veszélyei

2022. 01. 21. 11:05:00 Veress Máté - HillVital

A téli táj gyönyörű szokott lenni, azonban mindenképpen tudnod kell, hogy ha hegyi sportokat űzöl, akkor bizonyos kockázatot vállalsz.

 

Teljes biztonságban kell lenned, ezért is kell oda figyelned egyes dolgokra. Nagyon fontos ilyenkor az adott személy hozzáállása. Ha elővigyázatosan és visszafogottan végzed a hegyi sportokat, akkor a legkisebb kockázatot vállalod. Ha vakmerőbb vagy, akkor egyértelműen megnő a kockázat is.

 

A nehézséget nem szabad összekeverni a veszéllyel. A nehézséget meg lehet tanulni legyőzni, azonban a veszély még továbbra is fennáll. Meg kell próbálnod minimalizálni a kockázati tényezőket. Egy téli túra először is információszerzéssel indul. Ki kell választani a megfelelő időpontot, az útvonalat és a túraprogramot is. Tájékozódni kell a túravonal időigényéről, az ottan környezeti viszonyokról, az aktuális időjárásról és persze a további résztvevőkről is.
 

Napjaink internetes világában ezeket már nagyon könnyedén kiderítheted. A túráért a túravezető illetve a szervező a felelős. Minden túra előtt tisztázni kell a túra vezető személyét és a szerepét is. Nagyon fontos lehet a csoporton belüli alkalmazkodás is ha idegenek is vannak a csapatban.  
 

Ha esetleg vezető nélkül vágsz neki a túrának ami nem ajánlott, akkor sokkal több időt vesz igénybe a tervezés és az egész túraprogram is. Ha nincsen semmilyen tapasztalatod, akkor semmiképpen se menj túravezető nélkül.
 

Nézzük is, hogy milyen óvintézkedéseket kell betartani mindenkinek:

 

-          Kerüld a friss, hófedte területeket.

-          Kerüld el a látszólagos gyengepontokat pl. bozótos, egyedülálló sziklatömbök.

-          Vigyázz ha kevés hóval takart területről mész át egy hóval takartra.

-          Figyelembe kell venned napszakok szerinti hőmérséklet változást és napsugárzást is.

-          Figyelembe kell venned a hegyoldalak fekvését és a leejtők dőlésszögét is.

-          A lehető legkorábban kell indulni egy túrára, mivel a délutáni hóviszonyok egyre veszélyesebbek.

-          Mindig vigyél magaddal feltöltött mobiltelefont.
 

Ha cikkben olvasottakra odafigyelsz, akkor semmi baj nem érhet. Ha kezdő vagy, akkor mégegszer kiemeljük, hogy semmikép se menj egyedül és túravezető nélkül. Reméljük tudtunk segíteni és kedvet kaptál a túrázáshoz.

Téli túrázás veszélyei.