Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Térdízületi műtéti beavatkozások

2023. 02. 14. 17:54:05 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A térdízületi műtét általában akkor szükséges, ha az ízületben súlyos károsodás következik be, amely nem javítható más kezelési módszerekkel, például gyógyszeres terápiával, fizikoterápiával vagy injekciókkal.

Ilyen károsodások lehetnek például az ízületi porc kopása, az ízületi porc sérülése, az ízületi szalagok szakadása vagy a térdízület instabilitása. A műtéti beavatkozás célja az ízületi funkció javítása és a fájdalom csökkentése lehet, és különböző típusú műtéti eljárásokat alkalmazhatnak a sérülés súlyosságától és típusától függően.

 

Nézzük, hogy melyek a leggyakoribb térdízületi műtéti eljárások:

  • Térd artroszkópia: Ennek a műtétnek célja, hogy megvizsgálja és kezelje az ízületi porckárosodást, a szakadásokat, a szalagokat és más problémákat. A sebész kis bemetszéseket készít a térdízületen, majd egy artroszkópot (kamerát) és speciális műszereket helyez be a térdízületbe, hogy elvégezze a szükséges javításokat.

  • Teljes vagy részleges térdprotézis: Ha a térdízületi porc súlyosan károsodik, és az ízületi fájdalom nem javítható más kezelésekkel, akkor orvosi javaslatra teljes vagy részleges térdprotézis beültetése javasolt. Ez a műtét a térdízület cseréjével jár, és lehetővé teszi a jobb mozgékonyságot és a fájdalom csökkentését.

  • Térdízületi helyreállító műtétek: Ez a típusú műtét a térdízületi instabilitás, az ACL (első keresztszalag) vagy PCL (hátsó keresztszalag) szakadás, az oldalsó szalagok szakadása, a meniszkusz szakadás, a térdkalács szabálytalan mozgása és más problémák kezelésére szolgál. A műtéti eljárás a sérülés típusától függően változhat, és tartalmazhatja a szalagok vagy porc varrását, a szalagok helyreállítását vagy pótlását, a meniszkusz vagy a térdkalács műtétét.

  • Térdízületi osteotómia: Ez a műtét általában azoknak az embereknek ajánlott, akiknél a lábszerkezet eltérő, ami az ízületi porc egyenetlen kopását eredményezi. Az osteotómia során a sebész eltávolítja vagy hozzáadja a csontot a térdízület környékén, hogy megváltoztassa a terhelést az ízületen, és csökkentse az ízületi kopást.

 

Fontos megjegyezni, hogy a térdízületi műtétek típusa és eljárása a sérülés típusától, a beteg korától és általános egészségi állapotától függ. A sebész az egyedi körülményeket és az egyéni szükségleteket figyelembe véve dönti el, hogy melyik műtéti eljárást javasolja.

Előzetes vizsgálatokat végeznek a betegnél a diagnózis megerősítése és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében. A műtétek előtt és után számos teendő van, amelyeket a betegnek be kell tartania, például előírt gyógyszerek szedése, illetve a műtét utáni rehabilitáció és fizikoterápia program elvégzése, stb.

 

Térdfájdalom