Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Természetes D-vitamin pótlás

Igen, a D-vitamin természetes pótlása lehetséges.

Természetes úton a napfénnyel, illetve ételekkel is pótolhatjuk.

Napfénnyel való pótlása.
Nap fény segítségével már akár napi 20-30 percet a szabadba töltve is fedezhetjük a napi mennyiséget. A napi mennyiség egy felnőtt számára legalább 1500 NE, de javasolt inkább a 2000 NE. Ezt a mennyiséget a nyári időszakban nagyon könnyen, ugyanakkor a kora tavaszi, téli, illetve a késő őszi időszakban már sokkal nehezebb a pótlása.

Ez egyértelműen annak tudható be, hogy ilyenkor sokkal kevesebb a napfényes órák száma.

Emiatt ebben az időszakban a napfényen kívül más pótlási lehetőséget kell választani.

Élelmiszerek
Ez a másik fajta természetes pótlási módszer az élelmiszerek lehetnek. Ezek közül kiemelhető a lazac, a gomba, máj, tojássárgája, valamint még az étcsokoládé is. Azonban nem szabad átsiklani afelett se, hogy ha csak ennyivel szeretnénk fedezni a folyamatos napi mennyiséget, akkor azt nem tudjuk kivitelezni. Ez amiatt van, hogy bár ezek az élelmiszerek tartalmaznak D-vitamint, olyan mennyiségben és gyakoriságban kellene őket fogyasztanunk, ami szinte lehetetlen.

Ennek köszönhetően ilyenkor gyakran van szükség étrend-kiegészítőkre.

Annak ellenére, hogy mindent megteszünk baj nem származhat abból, ha kiegészítjük az étrendünket D-vitaminnal. Ez nem csak annak köszönhető, hogy élelmiszerekkel nehezen érhető el a kellő napi mennyiség. A másik oka az, hogy a túladagolása normális körülmények között szinte lehetetlen.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy még 10 000 NE D-vitamin hosszú távú bevitele sem okoz kockázatot. Ez ötszöröse a napi ajánlottnak és még így sincs mitől tartani.

A kutatás szerint ahhoz, hogy túladagolásról beszéljük napi 50 000 NE-t kell bevinnünk.

Ezt követően jelentkezhetnek a túladagolás tünetei, amelyek leggyakrabban gyomorpanaszok, hányás, hányinger, hasmenés, gyengeség, vagy súlyosabb esetben a csontok törékenysége is lehet.

A D-vitamin természetes pótlása