Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Természetes lázcsillapítás

Természetes lázcsillapítás

Veress Máté - HillVital
2021. 05. 04. 13:50:00

A láz a szervezet természetes védekezési módja a vírusok és a baktériumok ellen. Tudni kell, hogy a lázat nem kell feltétlenül csillapítani. Cikkünkből kiderül, hogy miért. Ezen kívül bemutatunk néhány természetes lázcsillapító módot is.
 

A hőemelkedést, vagyis a 38 Celsius alatti testhőmérsékletet nem kell csillapítani. Hagyni kell, hogy a szervezet végezze a dolgát.

A mesterséges lázcsillapítással akadályozzuk a szervezet öngyógyító folyamatát, ezért ha a helyzet engedi, akkor a természetes lázcsillapítás keretein belül gondolkodjunk.

 

A láz (belső hő) lényegében elpusztítja a kórokozókat, tehát a feladatunk mindig az, hogy maradjon a megengedett határok között. A magas, 38 Celsius fölötti, de inkább a 39 Celsius közeli lázat kell csillapítani. A súlyos, 40 Celsius körüli láz csillapítása már elengedhetetlen, ugyanis könnyen léphet fel lázgörcs.

 

Mit tegyünk, ha a láz magasra szökik?

Először is nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, de egyszerre csak kis mennyiségben. Ez lehet citromos víz vagy tea, inkább hideg vagy langyos. Nézzük a lázcsillapítást! Nem kell egyből gyógyszerekhez nyúlnunk! Ha a láz hasmenéssel, hányással jár, eleve hatástalan. Nagyon jó a láz csillapítására a borogatás. Nem elég, ha csak a csuklót és a bokát borogatjuk. Magas láz esetén az egész mellkast kell langyos vizes törölközőbe csavarni, és rátenni egy száraz törölközőt.

15 perc múlva cseréljük le a törölközőket, mert a felszabadult hőnek távoznia kell. Ezt többször megismételhetjük. Nagyon hatásos lehet a hűtőfürdő is. A lázas betegnek bele kell ülnie egy kád langyos vízbe. Ezt folyamatosan hűteni kell hideg vízzel, amíg a láz 
38 Celsius alá nem csökken. Lázcsillapításra alkalmas néhány gyógytea is, pl.: cickafark, borsmenta, bodzavirág, hársfa, ezerjófű.
 

A lázas beteget nem szabad vastagon betakarni, adni kell lehetőséget a hő távozására. Lázgörcs esetén viszont irány az orvos!


Néhány lázcsillapító módszer.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!