Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Természetes megoldások a láz enyhítésére

2023. 06. 12. 11:25:00 hillvital.hu

A láz a szervezet természetes védekezési módja a vírusok és a baktériumok ellen.
 


Tudni kell, hogy a hőemelkedést nem kell feltétlenül csillapítani.

 

Cikkünkből kiderül, hogy miért, ezen kívül bemutatunk néhány természetes lázcsillapító módot is.
 

A hőemelkedést, vagyis a 38 Celsius alatti testhőmérsékletet nem kell csillapítani. Hagyni kell, hogy a szervezet végezze a dolgát. A mesterséges lázcsillapítással akadályozzuk a szervezet öngyógyító folyamatát, ezért ha a helyzet engedi, akkor a természetes lázcsillapítás keretein belül gondolkodjunk.

 

A láz (belső hő) lényegében elpusztítja a kórokozókat, tehát a feladatunk mindig az, hogy maradjon a megengedett határok között. A magas, 38 Celsius fölötti, de inkább a 39 Celsius közeli lázat kell csillapítani. A súlyos, 40 Celsius körüli láz csillapítása már elengedhetetlen, ugyanis könnyen léphet fel lázgörcs.

 

Természetes lázcsillapítás otthoni módszerek segítségével

 

Szerencsére a láz csillapítása otthoni módszerekkel is lehetséges, ezért nem kell megijedni. Először is nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel, de egyszerre csak kis mennyiségben. Ez lehet citromos víz vagy tea, inkább hideg vagy langyos. Nézzük a lázcsillapítást! Nem kell egyből gyógyszerekhez nyúlnunk! Ha a láz hasmenéssel, hányással jár, eleve hatástalan. Nagyon jó a láz csillapítására a borogatás. Nem elég, ha csak a csuklót és a bokát borogatjuk. Magas láz esetén az egész mellkast kell langyos vizes törölközőbe csavarni, és rátenni egy száraz törölközőt.
 


15 perc múlva cseréljük le a törölközőket, mert a felszabadult hőnek távoznia kell. Ezt többször megismételhetjük. Nagyon hatásos lehet a hűtőfürdő is. A lázas betegnek bele kell ülnie egy kád langyos vízbe. Ezt folyamatosan hűteni kell hideg vízzel, amíg a láz 38 Celsius alá nem csökken. Lázcsillapításra alkalmas néhány gyógytea is, pl.: cickafark, borsmenta, bodzavirág, hársfa, ezerjófű és a kamilla tea lázra is hatásos lehet.
 

A természetes  lázcsillapító gyerekeknek fontos kérdés lehet, és mindig konzultálni kell egy gyermekorvossal, mielőtt bármilyen gyógyszert alkalmaznál egy gyereknél, különösen, ha láza van. Fontos, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű folyadékot igyon láz esetén, hogy elkerülje a kiszáradást. A meleg tea, víz, és elektrolititalok, például elektrolittal dúsított italok segíthetnek. A gyermeknek megfelelő mennyiségű pihenésre van szüksége a gyógyuláshoz. A pihenés segíthet a testnek harcolni az infekcióval és csökkentheti a láz időtartamát. Olyan ételeket kell adni, amelyek könnyen emészthetők és nyugtató hatásúak lehetnek, például pürék, levesek vagy gyümölcsök. Ügyelj arra, hogy a szobában ne legyen túl meleg, mivel a túlzott hő is növelheti a lázat.
 

A lázas beteget nem szabad vastagon betakarni, adni kell lehetőséget a hő távozására. Lázgörcs esetén viszont irány az orvos!


Egy lázas nő fekszik.