Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Természetes konyhai tisztítószerek, házi praktikákkal!

2021. 05. 11. 12:11:00 Sági Zsolt - HillVital

Azt szeretnénk, ha konyhánk mindig makulátlanul tiszta lenne, de ehhez jobb lenne természetes módszereket használni?
 

Akkor rajta – minden lehetőség megvan ehhez, ha alkalmazzuk a házi praktikákat. Néhány, tökéletesen költséghatékony megoldással szolgálhatunk. Csak az olcsó összetevőket kell beszerezni, és a konyhai tisztítószer máris előállt.


1. Hűtőszekrény


Először is kapcsoljuk ki az áramból, mielőtt takarítjuk. Vegyük ki a polcokat és fiókokat. Keverjünk össze 1 evőkanál folyékony szappant 2 csésze meleg vízzel, és mossunk le valamennyi belső felületet. Ezután tisztítsuk le tiszta vízzel, és szárításképpen tiszta, száraz ruhával vagy papírtörlővel töröljük le. Mossuk meg a fiókokat és a polcokat folyó víz alatt a mosogatóban: szintén szappannal és meleg vízzel – majd szárítsuk meg. Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrény külső fogantyúinak letisztításáról sem! Ha rozsdamentes acél részei is vannak a hűtőszekrénynek, öntsünk sima szódát egy szórófejes flakonba, és spricceljük a hűtő ajtóra, majd töröljük a felületet szárazra.

 

2. Sütőre alkalmazható konyhai tisztítószer

A sütőben levő „polcokat” itt is ki kell szedni és beáztatni mosogatóvízbe. Célszerű szappannal és meleg vízzel megtisztítani őket a mosogatóban vagy a kádban. Puha kefével vagy szivaccsal lássunk neki a tisztításnak.

A sütő tisztításához használatos keveréket állítsuk össze: keverjünk össze fél csésze sót, 1 és fél csésze szódabikarbónát, fél csésze vizet. A sütőben levő lyukakat fedjük be alufóliával, hogy ne kerüljön bele a szer. Terítsük be a keverékkel a sütő belsejét.

A só korrodálhatja a fémet, ezért a fém részekre igyekezzünk nem rávinni a keveréket. Hagyjuk állni a konyhai tisztítószert a sütő belsejében, egy éjszakán át. Reggel folytathatjuk a munkát: vegyítsünk össze egynegyed csésze vizet egynegyed csésze ecettel és spricceljük a sütő belsejének falaira. Majd tisztítsuk le jól műanyag vagy nejlon szivaccsal. Teljesen le kell tisztítanunk a szódabikarbónát, különben fehér foltok maradhatnak a felületen, amikor megszárad. Egyébként az egy rész ecetből és egy rész vízből álló keverékkel a maradék foltokat is feloldhatjuk.
 

3. Mikrohullámú sütőre alkalmazható konyhai tisztítószer


Nem nehéz otthoni praktika – keverjünk össze egynegyed csészényi ecetet és 2 csésze vizet, és öntsük azt egy mikróban használható tálba. A tálat rakjuk a mikróba és állítsuk be a sütőt 3 vagy ennél kicsit több percre. Ha kész, még hagyjuk a tálat benn 3 percig. A gőz meglágyítja a szennyeződéseket, az ecet csökkenti a zsírt és a szagot is elűzik. Már csak ki kell vennünk a tálat a mikróból, és letisztítani a falait egy tiszta, nedves szivaccsal, majd áttörölni tiszta ronggyal.

 

4. Mosogatóra használható konyhai tisztítószer

Ez az egyik olyan terület, ahol a legtöbb piszok összegyűlhet a konyhában. A forró víz önmagában pedig nem segít a dolgon. Készítsünk hát hatásos fertőtlenítőt házi praktikákkal.

Keverjünk össze egynegyed teáskanál fehérítőt 4 csésze hideg vízzel. Öntsük a keveréket óvatosan egy jól felcímkézett műanyag tárolóedénybe. Majd spricceljük a mosogatóra – hadd ázzanak az oldatban a mosogatórongyok is. Hagyjuk állni a tisztítókeveréket 5-10 percig, majd alaposan öblítsük le.
 

Konyhai tisztítószerek házilag.