Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hasznos tippek a gondtalan tavaszi túrázáshoz

2023. 02. 28. 10:51:00 hillvital.hu

Nagyon sok hely van hazánkban is ahová érdemes elmenni kirándulni. Azonban ahhoz, hogy gondtalanul túrázz, érdemes megfelelően felkészülni. Ahogy jön a tavasz egyre többet lehet a szabadban túrázni. Nagyon jót tesz a friss levegő, a virágok illata valamint a madarak hangjai is. Egy túrázás közelebb hozza egymáshoz az embereket is hiszen beszélgetésre ad okot. Adunk most néhány tippet arra, hogyan készülj fel egy tavaszi túrázásra.

 

Nagyon fontos, hogy átgondoltan válassz útvonalat!
 

Mindenképpen figyelembe kell venned, hogy neked és a társaidnak milyen fizikai korlátaik vannak. Figyelni kell az állóképességre valamint a tempóra és ennek a függvényében kell kiszámolni, hogy mekkora távot bírtok megtenni. Egy 10-15 km-es túrához kell azért némi állóképesség. Meg kell nézni előre, hogy milyen szintkülönbségek vannak ezért nem fog nagy meglepetés érni. Mielőtt indultok, nézd meg jól, hogy milyen idő lesz a környéken. Nagyon sok hasznos információkat lehet megtudni a környékbeliektől is. Érdemes valakinek előtte szólni, hogy hova mentek.
 

Mégis miket pakoljak a zsákba?
 

Érdemes ilyenkor a legfontosabb dolgokat eltenni, mivel egész nap a hátadon lesz a súly. Mindenképpen megfelelő mennyiségű és minőségű ételt kell vinni. Folyadékból a legjobb a víz minden esetben. Az ételből vihetsz magaddal konzervet, illetve száraz húsárukat mint kolbász, illetve szalonna. A mobiltelefonod legyen feltöltve, szükséged lehet esőkabátra és papír alapú térképre is. Legyen nálad egy zseblámpa is valamint ragtapasz, zokni és váltás póló.
 

Okosan kell öltöznöd!

Akármilyen szép idő van, azért a tavasz még eléggé szeszélyes. Tavasszal nagyon könnyedén megfázhatsz. A hegyekben még ilyenkor az időjárás nagyon változékony szokott lenni. Ezért mindig vegyél fel hosszú nadrágot és öltözz rétegesen is. Az olyan anyagokkal sokkal jobban jársz amelyek áteresztik az izzadságot. A jó cipő kiválasztása nagyon fontos. Ha rendszeresen túrázol, akkor már biztosan van jó cipőd. Viszont ha nem, akkor mindig arra kell ügyelned, hogy a cipő amiben elindulsz legyen kényelmes és fogja a bokádat rendesen, ne ázzon be és ne legyen túl lapos.


Tippek a tavaszi túrázáshoz.