Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tippek a hátfájás enyhítésére vagy elkerülésére!

2020. 12. 15. 13:08:00 Veress Máté - HillVital

A hátfájás mára már nálunk is népbetegségnek számít, hiszen egyre többen szenvednek tőle. 
 

A hátfájás nem csak az ülő munka miatt nevezhető népbetegségnek, hanem az olyan általános problémák miatt, mint a kevés mozgás, a súlyfelesleg, a stressz. 
 

A hátfájás elkerülését vagy megszüntetését pár hasznos tanáccsal megoldhatjuk:
 

 • Rendszeres mozgással megerősödnek a hátizmaink, amivel eltudjuk kerülni a hátfájást
   
 • Fogyókúrával letudunk adni pár kilót, így kevesebb súlyt kell cipelni a hátunkon
   
 • Ülőhelyzetben húzzuk ki magunkat és mindig támaszkodjunk a szék háttámlájához
   
 • Akik szeretnek hason aludni, azok húzzák fel egyik lábukat. Ez azért jó, mert a gerinc felveszi a helyes testtartást
   
 • Ha lekel hajolni valamiért, akkor az egyenes háttal tegyük úgy, hogy közben behajlítjuk a térdünket
 • Az is csillapítja a fájdalmat ha valamivel felmelegítjük vagy lehűtjük a problémás felületet. A jegelést főleg az izomsérülések kezelésére szokták javasolni. A hideg jeges tasakot ajánlott a sérülésre tenni, mivel az csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is csillapítja. 20 percnél tovább nem ajánlott az alkalmazása. A meleg pakolás a merev és kötött izmokra használhat. A forró vizes palack hasznos lehet, de akár egy maréknyi rizset kendőbe tehetünk és berakhatjuk a mikróba. Ezt a fajta kezelést sem szabad 20 percnél tovább használni. Nem szabad túl hidegnek de túl fagyosnak sem lennie a borogatásnak. Mindkettő károsíthatja a szöveteket.
  Vannak olyan nyújtógyakorlatok amelyek segíthetnek enyhíteni az izommerevséget és segítik a vérkeringést is. Ezeket a gyakorlatokat érdemes legalább 30 percig végezni.
  Lábujjérintés: Ilyenkor ülő vagy álló helyzetben előre kell hajolni de úgy, hogy a lábak nyújtva maradjanak. Meg kell próbálni megérinteni a lábujjakat.
  Csak feküdjünk a hasunkra, aztán a tenyereinket helyezzük el a váll mellett a földre. Ezután toljuk el a mellkasunkat a talajtól addig ameddig bírjuk. Érdemes a fejet közben a plafon felé emelni.

Dr. Zátrok Zsolt az alábbit is hozzátette:

"Egy korábbi, 2005-ös kutatás már bizonyította a jóga kedvező hatását, azonban az új tanulmány nagyobb csoporttal végezve megerősítette, hogy a jóga és hasonló nyújtó fizikai tréningek kedvezőek a hátfájás csökkentésében.

A vizsgálat alatt mind a jóga, mind pedig a nyújtógyakorlatok közül a lábakat és a törzset megdolgoztató pózokat végezték.

Az eredmények szerint a hát- és derék fájdalmaktól szenvedők számára mind a jóga, mind pedig a nyújtógyakorlatok kedvező hatásúak.

A gyakorlatok kiválasztásához és megtanulásához javasolt képzett szakember segítségét igénybe venni, de azután akár otthon is végezhetők. A lényeg a rendszeres ismétlés."

Reméljük hasznosnak találtátok az információt! Mindenképpen érdemes ezeket kipróbálni.  
 

Néhány tipp a hátfájás enyhítésére

részlet: elethosszig.hu