Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hasznos tippek a mentális egészség megőrzéséhez!

2021. 11. 16. 09:17:00 Veress Máté - HillVital

A mentális egészségre minden esetben kellő figyelmet kell fordítanunk, legyen ez járványhelyzet vagy a mindennapok okozta problémák miatt.

De mit is nevezhetünk mentális egészségnek?

Az egészségügyi világszervezet, azaz a WHO szerint a mentális egészség egy olyan jóléti állapot, melyben az egyén képes realizálni saját képességeit, képes megbirkózni az életben adódó stresszel, valamint eredményesen dolgozik és hozzájárul valamivel a közösséghez. A mentális egészség magában foglalja az érzelmi, társadalmi, valamint pszichológiai jólétet. 

A mentális egészség hanyatlása megnyilvánulhat alvási nehézségben és csökkent étvágyban is. De ezek mellett észlelhetők a negatív gondolatok, feszültség és lehangoltság is. Amennyiben te is észleled magadon a szorongás jeleit, akkor lépéseket kell tenned a mentális egészség megőrzése érdekében. Most adunk néhány hasznos tippet, hogyan is segíthetsz magadon is.

 

Vannak fizikai szükségletek

Ebben az esetben figyelned kell azokra a tevékenységekre amelyek segítenek megbirkózni a mindennapos stresszel. Ilyen a sport, az elegendő pihenés, a megfelelő és rendszeres étkezés és persze a társas élet is.
 

A kapcsolatok erősítése

Mindenképpen fenn kell tartanod a kapcsolatot a szeretteiddel és a barátaiddal. Lehet az virtuális vagy személyes is. Te is tegyél erőfeszítést annak érdekében, hogy találkozz velük. Az is jó ötlet, ha feleleveníted a régi baráti kapcsolatokat.
 

Foglalkozz magaddal is!

Sose hanyagold azokat a tevékenységeket amelyek pozitív élménnyel töltenek el. Tehát mindenképpen fordítanod kell időt a hobbidra. Észre kell venned azt a helyzetet, amikor szükséged van a magányra vagyis a magadra fordított időre. Pihenj és szánj magadra időt. Esetleg tanulj új dolgokat vagy csak csináld amit szeretsz.
 

A relaxáció is jó!

A szorongást segítik a különböző légzéstechnikák, a jóga, az autogén tréning, a relaxáció és a meditáció is. Érdemes ezeket rendszeresen alkalmazni és így képes leszel szinten tartani illetve csökkenteni a stresszt.
 

Hessegesd el a negatív gondolatokat!

A szorongással együtt járnak a rossz, negatív gondolatok amelyek felerősödhetnek. Le kell győzni a negatív gondolatokat. Erre nagyon jó eszköz lehet az átkeretezés ami során a negatív gondolatokat megpróbálod lecserélni aktív megküzdést segítő gondolatokra. Vagyis más, reálisabb értelmezési keretet keresel ilyenkor.
 

Nem szégyen szakemberhez fordulni!

Ha nem bírsz a szorongással, a stresszel, akkor mindenképpen ajánlott egy szakemberhez fordulni. Ez sose szégyen, egy szakember könnyedén képes segíteni neked.
 

Tájékozódj és kommunikálj!

Ha ismeretlen helyzettel állsz szemben, akkor érdemes információkat gyűjteni a helyzetről. Persze nagyon fontos, hogy hiteles információt szerezz. Próbáld meg megszűrni az infókat és úgy levonni a következtetést.

 

Ételekkel a mentális egészség megőrzése érdekében

Bizony, léteznek olyan ételek, melyek segítenek a mentális egészség megőrzésében. Ezek gyakran a mediterrán étrend keretein belül találhatóak meg. Ezt a fajta étrendet még a szakértők is gyakran ajánlják, hiszen számos olyan jótékony vegyületet tartalmaz, melyek hozzájárulnak a mentális egészséghez.

A mediterrán étrendben a következők szerepelnek: rengeteg zöldség és gyümölcs, gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék és magvak, olívaolaj, hal és baromfi, krumpli, valamint nagyon kevés vörös hús, valamint tojás hetente maximum négy alkalommal. Szuperélelmiszerek közül szintén jó hatással van a szőlőmag őrlemény, lenmag, chiamag, valamint ashwagandha is.

És most jöjjön az, hogy miket érdemes elkerülnöd!

Ha szeretnéd fenntartani a mentális egészséget, akkor érdemes kerülni a túlzott alkoholfogyasztást és a dohányzást is. Nem ajánlott az egész napos alvás és fekvés sem. Nagyon fontos a mozgás. Ne az ágyból végezd a munkát, pizsamából hanem öltözz fel. Nem szabad túlzásba vinni a munkát és a tanulást sem. Mivel nagyon fontos a már fent említett szabadidős kikapcsolódás. És még az is fontos, hogy figyelj oda a személyes higiéniára is. Ne hagyd el magad! Reméljük tudunk neked is segíteni ezekkel a tanácsokkal!

Tippek a mentális egészség megőrzéséhez.