A kávé hihetetlen népszerűségnek örvend. Fogyasztása beleivódott a kultúránkba, és ez nem is véletlen.
Számos szakember úgy véli, hogy természetes serkentő hatásán túl egyéb pozitív élettani hatásai is vannak a szervezetünkbe vitt koffeinnek.
Mint mindent, persze ezt is túlzásba lehet vinni - de ha figyelsz erre az 5 szempontra a kávé fogyasztásakor, azzal garantáltan jót teszel testi-lelki egészségednek.
1. Időzítés - nem mindegy, mikor!
Ideális esetben délután 14 után kerülnöd kellene a koffeinbevitelt, hiszen a bioritmusod természetes ciklusa olyan fázisba lép, ahol a serkentő anyagok már csak zavarják. Ez természetesen nem mindig lehetséges - hiszen a munkanapjaink fele elhúzódik, és függőként már a kávé illata is segít koncentrálni, de ha teheted, törekedj rá! Ha túl gyakran és túl későn fogyasztasz kávét, az az alvás minőségére is kihat.
2. Ízesítés - nem mindegy, mivel!
Lehet alapból bármennyire egészséges a kávéd, ha teletömöd cukorral! Ha mindenképpen édesíteni szeretnéd, próbálkozz valamilyen egyéb édesítővel. Az a legjobb, ha megtanulnod élvezni a kávé természetes ízét.
3. Minőség - nem mindegy, melyiket!
Nem mindegy, hogyan termesztették a kávébabot, hogyan pörkölték a szemeket, melyekből a kávéd készült. Ha pedig tejet, tejszínt is adsz hozzá, annak az összetételét is fontos számon tartanod. A kereskedelmi forgalomban lévő alacsony zsírtartalmú és mesterséges tejszínek összetevői gyakran nem túl egészségesek.
4. Mérték - nem mindegy, mennyit!
Kerüld a mértéktelen kávéfogyasztást - nem csak azért, mert a túlzott stimulációval ártasz a testednek, hanem azért is, mert egyre kevésbé fogod érezni a hatását, egyre többre és többre lesz belőle szükséged ahhoz, hogy kiváltsd a kívánt hatást.
5. Fűszerezés - nem mindegy, hogyan!
Fahéj és kakaópor: a "fűszer" szóról talán elsőre nem ez a két anyag jut eszünkbe, a kávénkhoz adva azonban mindkettő hasznunkra válhat. A fahéjnak számos jótékony hatása van - például segít szabályozni a vércukorszintet, a koleszterinszintet, és el is telít, a kakaópor pedig tele van antioxidánsokkal, jó a szívednek. A fahéj ízletes fűszer, amely különösen jól keveredik a kávé ízével. Ha szüksége van egy kis extra ízre, próbálj meg egy csipet fahéjat hozzáadni. Meglepően jó.