Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Rontja a szemet, ha tompa fénynél olvasunk?

2021. 05. 10. 11:22:00 Veress Máté - HillVital

A tompa fény valóban nem ideális az olvasáshoz, de az, hogy tönkretenné a látásunkat, esetleg vaksághoz is vezethet, egyszerűen nem igaz. 
 

A gyenge, tompa fényben nehezebben fókuszál a szemünk, ez pedig rövid ideig tartó szemfáradtsághoz vezethet. A másik probléma, amit a tompa fény okozhat, a szem kiszáradása. Ezt az okozza, hogy a megerőltetés miatt kevesebbszer pislogunk, így nincs mi visszanedvesítse a szemünket.

 

Ezek a tünetek általában elég kellemetlenek, viszketést, irritációt okozhatnak, azonban ezt viszonylag egyszerű kezelni, például vény nélkül kapható szemcseppekkel, de a legtöbbször saját maguktól is elmúlnak, ha egy kicsit pihentetjük a szemünket.Szintén a szülők gyakori félelme, hogy károsodhat a gyerek (vagy éppen a felnőtt) szeme, ha túlságosan közel ül a televízió vagy a számítógép képernyőjéhez.
Ennek az állításnak szintén nincs tudományos alapja, sem a "sugárzás", sem pedig a fókuszálás nem árt hosszú távon a látásnak. 

 

A tompa fény valóban nem ideális az olvasáshoz, de az, hogy tönkretenné a látásunkat, esetleg vaksághoz is vezethet, egyszerűen nem igaz. A gyenge, tompa fényben nehezebben fókuszál a szemünk, ez pedig rövid ideig tartó szemfáradtsághoz vezethet.

 

A másik probléma, amit a tompa fény okozhat, a szem kiszáradása. Ezt az okozza, hogy a megerőltetés miatt kevesebbszer pislogunk, így nincs mi visszanedvesítse a szemünket.


Ezek a tünetek általában elég kellemetlenek, viszketést, irritációt okozhatnak, azonban ezt viszonylag egyszerű kezelni, például vény nélkül kapható szemcseppekkel, de a legtöbbször saját maguktól is elmúlnak, ha egy kicsit pihentetjük a szemünket.

Szintén a szülők gyakori félelme, hogy károsodhat a gyerek (vagy éppen a felnőtt) szeme, ha túlságosan közel ül a televízió vagy a számítógép képernyőjéhez. Ennek az állításnak szintén nincs tudományos alapja, sem a "sugárzás", sem pedig a fókuszálás nem árt hosszú távon a látásnak. 

Vannak olyan házi praktikák amelyek nyugtatják a szemet és nagyon hatásosak. Egyes természetgyógyászok azt javasolják, hogy a szemre gyógynövényes borogatást kell tenni. Ilyen gyógynövény a szemvidítófű, a fehér mályva, a bodzavirág vagy a búzavirág. Először fel kell főzni a gyógynövényeket utána pedig egy kisebb gézdarabra kell tenni, ezt pedig rá kell helyezni a szemre. Ezt akár több hétig is lehet alkalmazni. Kamillát nem igazán ajánlott használni mivel csak kiszárítja és irritálhatja a szemet.

 

Az uborka pakolás is nagyon jó a szem pihentetésére. Ajánlott úgy 10 percig rajta tartani a behunyt szemen. Nemcsak testrészeknek hanem a szemnek is jót tesz egy kis torna. Csupán hunyd be a szemedet 10-szer lassan aztán nyisd ki de az is jó ha csak pislogsz sokat. Ezáltal egy könnyréteg fog kerülni a szemedre ami aztán nagyon pozitív hatással van a szemre. Nagyon jó torna lehet még a szemnek ha egy kicsit körkörözöl vele vagy csak egyszerűen mozgatod. Nézz jobbra, aztán balra, fel majd le, persze mindezt fejmozgatás nélkül.

Rontja a szemet a tompa fénynél olvasás?