A török rizs a neve ellenére igazából nem is rizs, hanem bulgur, mellyel nemrég foglalkoztunk.
Ez egy nagyon egészséges étel, lényegében durum búzából készült gabonaköret.
Leginkább a magyar lecsós tarhonyához hasonlít. Talán ezért szeretik a magyarok, mert ismerős az íze. A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is. Glikémiás indexe sokkal alacsonyabb mint a rizsé, ezért diétához is nagyon jól alkalmazható.
Íme, a nagyon finom és egészséges török rizs recept:
Hozzávalók:
3 fej hagyma
3 zöldpaprika
2 ek. olívaolaj
0,5 kg bulgur
só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
Először készítsük elő a zöldségeket. Vágjuk apróra a hagymát, a zöldpaprikát magozzuk ki, és vágjuk apróbb darabokra. Egy percre mártsuk forró vízbe a paradicsomokat, húzzuk le a héjukat, és vágjuk apró darabokra. 2 ek. olívaolajban kezdjük el pirítani a hagymát. Ha már üveges a hagyma, adjuk hozzá a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd pirítsuk tovább. Ezzel elkészült a lecsós alap. Végül adjuk hozzá a bulgurt, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk! Ha felforrt, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk 10 percig.
A török rizs önmagában is tökéletes étel. Aki vegán vagy vegetáriánus diétát folytat, annak tökéletes egytálétel. De természetesen húsok mellé köretként is kiváló.