Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért alakul ki a májfolt és a szeplő?

2022. 12. 07. 12:50:00 hillvital.hu

Most kiderül, hogy mi az oka a májfolt és a szeplő kialakulásának!

Miért alakul ki a májfolt és a szeplő?

A májfolt 90 százalékban a nőket érinti, előfordulásának oka 30 százalékban genetikai öröklődés. 

A májfolt nagyméretű pigment folt, mely halvány, szabálytalan alakú határozott szélekkel rendelkezik. A bőrben található melanin (bőrfesték) jelenősen megnő. A festéktermelődés hormonális szabályozás alatt áll, ezért előfordulhat hogy a várandósság idején is megjelennek ezek a foltocskák, amik később elhalványulnak. Ezzel magyarázható az is hogy fogamzásgátló szedése során is kialakulhat májfolt, mert a fogamzásgátlók is a terhességhez hasonló hormonális állapotot tartanak fent.

Leggyakrabban az erős napsugárzás miatt jön létre.

Komoly esztétikai problémákat okozhatnak, hiszen jellemzően az arcon, a homlokon, illetve a száj körül jönnek létre. Fontos, hogy a napfény hatására ezek a pigmentfoltok egyrészt sötétebbé válnak, másrészt növekedhetnek, ezért  nem csak a napfénytől, de a szoláriumtól is óvni érdemes a bőrfelületet.

A májfolt alapvetően nem jelent veszélyt, viszont figyelmeztethet máj, gyomor és bélrendszer nem megfelelő működésére is.

A szeplő: nagyon megosztó a vélemény róla, van akinek tetszik, van akinek nem. A melanocita nevezetű sejttípus a szokásosnál több pigmentet termel  ezzel segít védeni a bőrt az ultraibolya sugárzásától, ha a sejtek túlstimuláltak, akkor jelennek meg a szeplők. Több UV sugárzás több szeplő kialakulását eredményezi, kevesebb UV sugár kevesebb szeplő.

Az biztos hogy senki sem születik szeplősen, a génjeinkben hordozhatjuk, ami nap hatására aktiválódik,  és növekszik a pigment termelődés. Általában 2-3 éves korban jelennek meg, és számuk serdülőkorban tovább gyarapszik. Minél érzékenyebb vagy a napsugarakra, annál nagyobb számban jelenhet meg rajtad szeplő. Minél szeplősebb vagy annál inkább fontos az UV sugarak elleni védekezés.

A HillVital Gyógynövényes arckrém kövirózsa tartalma miatt segít a májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványításában, eltüntetésében. Érdemes már tavasszal elkezdeni a krém használatát, hogy felkészítsük bőrünket az erősebb napsugárzáshoz, megelőzve a májfoltok ismételt kialakulása.

Miért alakul ki a májfolt és a szeplő?