A striák megelőzése lehetséges, mégpedig a következő módon!
Leginkább hason, combon, csípőn, fenéken, mellen jelennek meg.
A bőrnek három rétege van. Az első réteg a felhám, melyet a középső követ, ami a bőr rugalmasságáért és alakjáért felelős. Itt alakulnak ki a striák. Mikor valaki sokat hízik, hirtelen túl sok izmot épít, vagy terhes lesz, a bőr középső rétege hosszabb időre kinyúlik. Ez okozza a striákat: a bőr elveszíti rugalmasságát, s az izomrostok közötti kapcsolat megszakad, lila vagy vörös csíkok alakulhatnak ki, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak.
Kialakulásuk oka hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan mértékben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. A kötőszöveti gyengeséget a kevés mozgás és a helytelen táplálkozás is fokozhatja, de a genetika is negatív irányban befolyásolja a folyamatot.
Főleg a nőket érinti, mivel a női kötőszövet sokkal lazább szerkezetű, hiszen csak így tud alkalmazkodni a terhességhez.
Mivel tudjuk megelőzni a striák kialakulását?
Az egyik legfontosabb, hogy a napi 2-3 liter folyadékfogyasztásra (ideális esetben víz) mindig ügyeljünk, mert a megfelelően hidratált testnek sokkal rugalmasabb a bőre. A bőr berepedezésénél az is közrejátszhat, ha túl száraz, vízhiányos a bőr.
A bőr egészségének megőrzése szempontjából legfontosabb vitaminok az A ,C, E, F vitaminok.
Kerüljük a hirtelen fogyást, majd visszahízással járó ismétlődéseket! A bőr állapota sem bírja, de a szervezet alkalmazkodó képessége is nehezen viseli.
A terhesség elejétől használjuk a bőr rugalmasságát fokozó készítményeket.
Serdülőkorban, amikor hirtelen növés vagy súlygyarapodás is előfordulhat, ismertessük meg a tinédzsert olyan készítményekkel, amelyek elősegítik a bőr alkalmazkodását. Jó rugalmasságot és hidratáltságot biztosít a bőr számára a lenmagolaj, mogyoróolaj, és a kökényolaj, ezeket mindig testápolóba keverve érdemes használni. Lenmagolaj: jelentős E-vitamin tartalma miatt hegek, terhességi csíkok kezelésére rendkívül jó.
A friss nyers zöldségek és gyümölcsök a magas antioxidáns tartalmuk miatt segítenek a bőr rugalmasságának megőrzésében, de jó hatásúak még a cinkben gazdag magvak, a tojás, a máj és a teljes kiőrlésű gabonafélék és a tengeri halak.
A hideg-meleg váltófürdő szintén flexibilissé teszi a bőrt és fokozza a vérkeringést.