Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tudnivalók a visszérről

HillVital

A visszérbetegségek manapság nagyon elterjedtek.
 

Felmérések szerint a 35-50 év közötti személyek tizede szenved a kellemetlen betegségben, míg a 70 év felettiek esetében minden második embernél megtalálhatóak a tünetek, ugyanakkor a visszérkezelés nem foglalkoztatja az embereket, nem látnak komolyabb problémát a betegség mögött.

 

A verőerek szállítják a szív felől a szövetek felé az azok működéséhez szükséges oxigénben dús vért.
 

A külső szövetekből felveszik az oxigént és a tápanyagokat, majd a visszerek feladata a vér visszapumpálása a szív felé. A visszerek tulajdonképpen a vénák, a köznyelv helytelenül használja a „visszeresség” kifejezést. A visszér kialakulása általában az alsó végtagokon következik be, aminek oka az egyenes járás. Az ember alsó végtagjai kevésbé alkalmazkodtak a felegyenesedett járáshoz.
 

A tartós ülő és állóhelyzettel túlságosan megterheljük a visszereket.
 

A vénák kitágulásában szerepe van a vénabillentyűk elégtelen záródásának is, hiszen így megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, emiatt pedig ezeken a területeken kitágulnak, kanyargóssá, merevfalúvá válnak az erek.
 

A visszérkezelés azért fontos, hogy meggátoljuk a vérrögképződést és a trombózisveszélyt. Azokban a családokban, ahol a szülőknek van visszértágulata, elég nagy eséllyel a gyermekeknél is ki fog alakulni a probléma, tehát érdemes a megelőzésen gondolkodni, hiszen a visszérre való hajlam sajnos genetikailag is öröklődik. A betegség természetesen még nem fiatal korban fog jelentkezni, hanem az esély a kor előrehaladtával nő. Ugyanakkor érdemes odafigyelni, hogy mennyit áll, illetve mennyit van ülőhelyzetben a gyermek, később milyen munkát végez, hiszen már a kellő mozgással csökkentheti a kialakulás esélyét, illetve kezdeti szakaszban még a visszérkezelés könnyen elérhető.
 

A terhes nőknél nagyobb a visszértágulat kialakulásának esélye.
 

Ennek hátterében a hormonális változások állnak. Az ösztrogén hatására csökken a kiserek izomzatának rugalmassága, viszont nő a vénafal áteresztőképessége, ami vizenyőhöz vezet. A vadgesztenye olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely csökkenti a visszér okozta kellemetlen tüneteket. Kezdeti szakaszban érdemes az otthoni kezelést választani, napi 2-3 alkalommal masszírozza lábaiba a vadgesztenye krémet, hogy csökkentse a visszér tüneteit és megnyugtassa lábait.
 

Tudnivalók a visszérről