Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ülőmunkát végzel? Ezt mindenképp tudnod kell!

2024. 01. 08. 10:34:00 hillvital.hu

Ha csak egy kis időre is, de mindenképpen álljunk fel a munka mellől.

 

Nem is gondolnánk, milyen hasznos lehet az ebédidő az egészségünk szempontjából.

Sok ember ki sem használja az ebédidejét, pedig az állandó ülés és görnyedés az asztalnál hozzájárul a 2-es típusú diabétesz és a szívproblémák kialakulásához.

Sok ok lehet, amiért nem használjuk ki a szünetünket egy kis mozgásra, pl.: a túl sok munka, a sok stressz, vagy inkább ülve használjuk ki a szünetet. Egyszerűbbnek tartják sokan, ha gyorsan az asztal mellett bekapnak valamit, és ez a legnagyobb hiba. Nagyon fontos, ha csak 10 percre is, de mindenképpen álljunk fel munka közben, hogy kiszellőztessük a fejünket, mert az egészségünk múlik rajta.

 

Az ülő munka számos negatív hatással járhat, melyek közül felsorolunk párat:

 

Hátfájás: Az ülő pozícióban hosszú ideig tartózkodás károsíthatja a gerincet, ami hátfájást okozhat.

 

Fokozott kockázat a szív- és érrendszeri betegségekre: Az állandó ülő munka csökkenti a vérkeringést és növeli a koleszterinszintet, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát.

 

Fokozott cukorbetegség kockázat: Az állandó ülő munka csökkenti az inzulinérzékenységet és a glükóz anyagcserét, ami hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához.

 

Magas vérnyomás: Az állandó ülő munka növeli a vérnyomást, ami hosszú távon magas vérnyomáshoz vezethet.

 

Testsúlygyarapodás: Az állandó ülő munka növeli a testsúlyt, mivel a test kevesebb kalóriát éget el, mint amennyit elfogyasztunk, ami hozzájárulhat az elhízáshoz.

 

Egyszerű gyakorlatok, melyeket az irodában, szünetben is elvégezhetünk.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot. Nem megerőltető és izzasztó gyakorlatokra kell gondolnunk. Végezhetünk akár apró, alig észrevehető nyújtásokat is, a lényeg, hogy ne felejtkezzünk meg róla!

 

Egyszerű nyújtások: Egész egyszerűen mozgassuk meg a végtagjainkat, végezzünk fejkörzést. Akár törzshajlításokat is végezhetünk. Szóba jöhet még a fej felett való kéz összekulcsolása, majd a plafon felé nyújtózás, Végezhető akár ülve is.

 

Lépcsőzés: Ha megtehetjük, akkor használjuk ki a lépcső biztosította mozgást. Ez a mozgásforma akkor is nagyon jól jöhet, hogy ha éppen nem vagyunk a toppon, fáradtak vagyunk. Rövid lépcsőzéssel szinte azonnal képesek lehetünk úrrá lenni a fára

 

Séta: A friss levegőn való séta mindig jót tesz. Ha nincs is nagy hely a mozgásra, tegyünk kisebb de nem nagyon feltűnő köröket. 

 

Ezektől vannak sokkal komolyabb, illetve megerőltetőbb, hatékonyabb mozgásformák is, azonban igyekeztünk olyan tippeket adni, melyeket mindenki könnyedén elvégezhet a munkahelyén. 

 

Mindenképpen ajánlott mindenkinek a munka utáni testmozgás.

Számítógép előtt végzett ülő munka