Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vakond elleni praktikák

2022. 03. 13. 13:14:00 hillvital.hu

Sajnos a vakond amennyire hasznos, legalább annyira káros is lehet, ezért távoltartására különféle praktikák is léteznek.

Nézzük is, hogy milyen praktikák léteznek a vakond távoltartására.

Régi házi praktikák egyike, hogy a járatba kellemetlen, erős szagú anyagot helyezünk. Igen gyakori volt a petróleumba, vagy a gázolajba mártott rongy használata. Ez a módszer azért bizonyul hatásosnak, mert a vakond a szaglására és a hallására van hagyatkozva. Tehát kifejlett szaglással és hallással is rendelkezik, ezért sokkal érzékenyebb ezekre. A jobb hatás elérése érdekében figyeljünk oda, hogy a lehető legtöbb kijáratba helyezzünk kellemetlen szagú rongyot.

Ennek a régi praktikának a modernebb verziója ha olyan műtrágyával tápláljuk a földet, amely egyben vakondűző hatással is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz, olyan aromaanyagot is tartalmaz, amely vakondűző hatással rendelkezik.

Szintén a régi házi praktikák egyike a sörösüveg használata. Ennek szintén az a lényege, hogy kihasználjuk vele azt, hogy a vakond fejlett hallással rendelkezik. Ennek köszönhetően nagyon érzékeny a hangokra. Ha a sörösüveget a nyakával felfele a túrásba tesszük, akkor az a vakond számára kellemetlen hangot ad, ha fújja a szél.

Ennek a sörösüveges praktikának szintén létezik már egy modernebb fajtája is. Ezt a módszert az elektromos vakondriasztó váltotta ki. Ezek a leszúrható napelemes riasztók olyan hangot adnak ki, amelyek a vakond számára elviselhetetlenek. Ennek ellenére szerencsére az emberi fülre teljesen ártalmat, a magas frekvenciának köszönhetően nem is érzékelhető.

Ezeken a praktikákon kívül léteznek olyan megoldások is vakond ellen, amelyek egyes esetben akár drasztikusak is lehetnek.

Ilyen például az, hogy sok kutya és macskatartó szerint az állatok jelenlétével a vakondok és a túrások száma is csökken. Lehet, hogy hatásos, de mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy biztos szükségünk van-e egy háziállatra azért, hogy elriassza vakondot.

Szóba jöhet még az elárasztás és a huzatos módszer is. Sajnos mindkét módszer igen könnyen csődöt mondhat. Az elárasztásos módszernél a buktató az, hogy a vakond egyszerűen magasabb pontra megy. A föld felszívja a vizet és az állat visszatér. A huzatos módszer esetében a lényeg az lenne, hogy az járat végeit kitágítjuk. Ennek köszönhetően huzat alakul ki a járatban, amit az állat nem szeret, ezért elmegy. Sajnos ha igaz is ez az eset, akkor gondoljunk csak bele, hogy mennyi járatot kell kiszélesíteni és azok milyen könnyen be is omolhatnak.

Vakondháló. Ez egy szinte tuti biztos módszer. Hátránya, hogy utólag nem alkalmazható, illetve letételéhez fel kell ásni a kertet.

Egyes esetekben patronokat is alkalmaznak a vakondok ellen. Az elképzelés az lenne, hogy a szag hatására a vakond elriad és nem jön vissza. Sajnos azonban a tapasztalatok alapján ez nem igaz. Több esetben elpusztul az állat.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a vakond Magyarországon védett állatnak számít.
Eszmei értéke egyedenként 25.000 Ft. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a vakond annak ellenére, hogy feltúrja a kertet, hasznos is lehet. Mivel falánk csak olyan helyeken jelenik meg, ahol bőségesen jól tud lakni. Táplálékául rovarok, giliszták, lárvák szolgálnak.

Vakond elleni praktikák