Barion Pixel
Menü

Most kiderül, hogy mi a teendő egy váll rándulás esetén!

Veress Máté - HillVital
2021. 02. 22. 13:25:00

Mindenkivel előfordul az élete során, hogy valamelyik ízülete megrándul vagy esetleg meghúzódik. De mégis mit tehetsz egy váll rándulás esetén? Adunk most néhány tanácsot erre a problémára.
 

Egy rándulás illetve egy húzódás akkor szokott kialakulni, amikor az ízületet olyan hatás éri ami már a mozgáshatárokon kívül esik, ezért ez megterheli. Ez lehet akár egy rossz mozdulat, ütés, sérülés, nyomás vagy botlás.
 

Ezekben az esetekben az ízületek mellett lévő szalagok és az inak is túlfeszülnek. Az összes ín és szalag rendelkezik egyfajta rugalmassággal, tehát tud nyúlni. Nyilván nem egészséges ha tovább kell nyúlnia mint amennyit bír, mivel ilyenkor kialakulhat a sérülés.
 

Az apró csak mikroszkóppal látható kötőszövetek túlnyúlnak és el is szakadhatnak. Ha csak néhány szakad el, akkor az részleges ha viszont az összes, akkor az teljes szalagszakadás.


Ez a probléma szinte mindenhol előfordulhat. A leggyakrabban a bokában, a térdben, a csuklóban és a váll ízületben jöhet létre. Többféle tünete is lehet mint a fájdalom, a duzzanat, a korlátozott mozgás és a feszülő izmok is.

 

És most jöjjön, hogy mit is tehetsz te ellene otthon, ha kialakul a sérülés.

 

Amikor megtörtént a sérülés, azután mihamarabb pihentetni kell és jegelni. Először tehát fontos a pihentetés, majd jegelés és szorító kötés is kell rá estére. Végül a végtagot fel kell polcolni illetve emelni. Kiegészítésnek nagyszerű lehet a megrándult váll esetén a gyógynövényes balzsamok használata. Ezek nagyszerű gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Csak szükség esetén érdemes gyulladáscsökkentő gyógyszert szedni.

 

Miután megtörtént a rehabilitáció, aztán a sporthoz illetve a mindennapi használathoz csak fokozatosan ajánlott visszatérni. Ha rögtön elkezded terhelni, akkor a gyógyulás lassabb lesz. Érdemes gyógytornára is járni, hogy biztosan 100%-os legyen a végtag sérülés után.

 

Amennyiben ha 1-2 hét alatt nem múlik a fájdalom, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnod. Akkor kell rögtön felkeresni egy szakorvost ha az ízületek nem mozdulnak akaratod ellenére. Az ízület zsibbadni kezd illetve érzéketlenné válik. Ha az ízület deformálódott lesz és a duzzanat elszíneződik. Ha akármilyen aggodalomra adó okot tapasztalsz, akkor tehát keress fel egy orvost.

 

Mennyi a gyógyulási ideje egy vállrándulásnak?

A vállrándulás gyógyulási ideje változó lehet, és függ a sérülés mértékétől és a kezelés módjától. Általában 2-12 hétig is tarthat. Ha a sérülés súlyosabb, akkor hosszabb ideig tarthat a teljes gyógyulás, így ilyen esetben mindenképp javasolt felkeresni orvosunkat! 

Váll rándulás.

 

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés