A vas fontos nyomelem, viszont a szervezet nem tudja, előállítani ezért külsőleg kell bevinni a szervezetünkbe.
A test egy ideig képes rá, hogy kompenzálja a vashiányt, de egy idő után észre lehet venni a jeleit.
A jelei előjöhetnek töredezett haj és köröm formájában, száraz bőr, kirepedező szájszél, szájszárazság.
Ha a szervezet huzamosabb ideig nem kap vasat, akkor vérszegénység is kialakulhat. A vérszegénység tünetei az állandó fáradtság, szédülés, fejfájás. Ebben az állapotban a szervezet fogékonyabb a betegségekre is.
Nézzük, hogy melyek lehetnek a vashiány tünetei
Néhány tipp hogyan pótolhatod a vasat a szervezetedbe:
1.Hetente enned kell 3 vagy 4 alkalommal sovány húst.(csirkehús, pulykahús, vörös húsok)
A bárányhús nem csupán nagyszerű fehérjeforrás hanem a többi húshoz képest kiemelkedő vastartalommal rendelkezik. Akik inkább a tenger gyümölcseit részesítik előnyben, azoknak a legjobb a kagyló lehet. Ebben szinte majdnem annyi vas található mint a bárányhúsban.
2.A teljes kiőrlésű ételek és a hüvelyesek tartalmaznak vasat.( lencse, tarkabab, vesebab, csicseriborsó)
A mogyoró is nagyon jó választás, mivel az olajos magvak közül ez tartalmazza a legtöbb vasat. Ezután nagyon jó még a mák is. A mák még ráadásul tartalmaz kalciumot, mangánt, magnéziumot, foszfort, rezet, cinket, káliumot és szelént is.
3.Étkezés közben fogyassz minél több C-vitamin tartalmú ételt(paprika, savanyú káposzta)
Ha gyümölcsről van szó, akkor nagyon jó az aszalt szilva, a mazsola és a kajszibarack is. Ezek nem tartalmaznak olyan sok C-vitamint, de a vastartalmuk igen magas.
4.Ha teheted ne igyál közvetlenül az étkezés után kávét, étkezés után fél órával tedd ezt. A kávéban a vas felszívódását gátló anyag található amit tannin-nak hívnak.
Egy kis áttekintés vasban gazdag élelmiszerekről:
Gyógynövények: Csalán tea
Gyümölcsök: Áfonya, ribizli, kék szőlő, alma, málna, narancs, mandarin, citrom
Zöldségek: Sóska, lencse, borsó, bab, cékla, sütőtök, spenót
Húsok: Vörös húsok, marhahús, tonhal, csirkemáj, pulykahús
Tejtermékek: Kefir, kecsketej, natúr joghurt, aludttej