Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a vashiányos állapot leggyakoribb tünetei

2024. 01. 29. 12:07:00 HillVital

A vashiány sok embert érintő probléma

Ennek ellenére gyakran nem derül rá fény, mivel igen változatos tünetekkel jelentkezik. A múltkori két cikkünkben kifejtettük, hogy milyen tüneteket okoz a d vitamin és a magnézium hiánya.

Most a harmadik nagyon fontos, szervezet számára nélkülözhetetlen elemről lesz szó. A vas esszenciális elem, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes azt előállítani, csak külső forrásokból tudja beépíteni. (táplálkozás, étrendkiegészítők)
 


A vas főleg a vörösvértestekben található, biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez. Mivel a vas elengedhetetlen a vérképzéshez, így a hiányában a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű vörösvértest előállítására, tehát vashiányos vérszegénység lesz a következménye.

Figyeljünk a tünetekre, számtalan panaszt kerülhetünk el vele, ha időben észrevesszük az apró jeleket.
 

Vasban gazdag élelmiszerek
Vasban gazdag élelmiszerek

 


Ezek azok az apró jelek amelyek vashiányos állapotra utalnak

 

ÁLLANDÓ KIMERÜLTSÉG

Annak, hogy valaki fáradt és kimerült, rengeteg oka lehet, pl.: stressz, túlhajszolt életmód, kevés alvás, stb. Azonban, ha ez az állapot tartósnak bizonyul, úgy nagy az esélye, hogy vashiány húzódik a hátterében. Vashiány esetén kevesebb oxigén tud eljutni a szövetekhez, így bizonyos szerveink működésében zavar léphet fel, ami fáradtsággal járhat.
 

CSÖKKENT ÁLLÓKÉPESSÉG

Mozgás során, ha az ember hamar kifullad, az a csökkent állóképesség eredménye is lehet, azonban ha túlságosan is korán kezdi kapkodni a levegőt, akkor az vashiány okozta vérszegénységet is jelezhet. Ekkor ugyanis kevesebb oxigén szállítódik a tüdőből, ez okozza a korai kifulladást.
 

GYAKORI FEJFÁJÁS

Szinte nincs is olyan ember, akinek bizonyos időközönként ne fájdulna meg a feje. Ennek oka igen szerteágazó lehet, de gyakran a vashiány váltja ki a tünetet, ugyanis az agyba ilyenkor nem jut elegendő oxigén.
 

HIDEG VÉGTAGOK

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak. Az alacsony hemoglobinszint (a vér festékanyaga) miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringtetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel.
 

TÖRÉKENY KÖRÖM, CSEREPES AJAK, HAJHULLÁS

A köröm és az ajak is rengeteget elárul a test egészségéről. Ha a körmök gyengévé, törékennyé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben. Erőteljes hajhullás a rosszabb oxigén anyagcsere miatt alakul ki. Ennek következtében a hajhagymák tönkre mennek és ez okozza a panaszokat.
 

Vörös vérsejtek vérszegény állapotban

Vörös vérsejtek vashiányos állapotban (jobb oldali kép)

 

Ezt lehet tenni vashiányos állapot esetén

Érdemes vasban dús élelmiszereket fogyasztani. Vasból az emberi szervezetnek naponta kb.: 10-15 mg-ra van szüksége. Ezt megfelelő táplálkozással és étrendkiegészítők bevitelével szinten lehet tartani.
 

A következő ételek tele vannak vassal, de ne felejtsd el, hogy a C-vitamin pótlás is szükséges a vas megfelelő felszívódásához!

  • máj, vese, tüdő, őzhús, tojássárgája,
  • köles, tökmag, szezámmag, lenmag,
  • lencse, pisztácia, spenót.
     

Ha a fenti élelmiszerek fogyasztása mellett még szeretnéd a vasat 100%-osan bevinni a szervezetedbe, válaszd a VAS kapszulánkat, mely az emberi szervezet napi vas bevitelét teljesen fedezi. További információ itt

A szervezet vaskészleteinek feltöltése akár hónapokig is eltarthat. Ezért fontos a tünetek észlelése, és a mihamarabbi vasbevitel elkezdése!