Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A vegyszermentes tartósítás módszerei

2022. 09. 02. 10:49:00 Veress Máté - HillVital

Egyre több családban érzik úgy, hogy fontos a vegyszermentes és adalékanyagmentes táplálkozás. És ez nagyon jó hír. Ez persze inkább az ételek tartósításával valósítható meg, mivel a boltok polcain szinte csak tartósítószeres ételek vannak. Ha érdekelnek a régi és jól bevált tartósítási módszerek, akkor mindenképpen olvasd végig ezt a cikket.


Tudnod kell, hogy a gyári termékek legfőbb alkotóeleme a cukor, étkezési savak és zselésítőanyagok. Itt most a szörpökről és a lekvárokról beszélünk. A legtöbb esetben a gyári termékekbe a már lehullott és beteg gyümölcsök kerülnek bele, amelyek tartósítószerek nélkül nem lennének ugye jó ízűek.Éppen ezért javasolt a házi befőzés. Ebben az esetben mindig a legjobb minőségű árut vásárold meg, akár személyesen az őstermelőtől. Nagyszerű „Szedd magad” telepek is vannak, ahol te szedheted le saját magadnak az árut. Ez azért jó persze, mert tudsz bőven válogatni, így ki tudod fogni a legszebb példányokat. Ha megvásároltad a gyümölcsöt, akkor 3 módszer is van amelyekkel tartósíthatod. Megmosod, aztán szárazon beteszed a fagyasztóba, vagy lekvárt főzöl belőle vagy akár befőttet készítesz.A zöldségeket mint a cukkinit vagy a padlizsánt is lehet tartósítani olajjal.
Persze előtte a lecsóhoz hasonlóan hőkezelni kell. Érdekesség még zöldség ügyben, hogy ha az éretlen paradicsomot egy újságpapírba becsomagolod és egymástól nagyobb távolságra helyezed el akár a szekrény tetején, akkor karácsonyra friss és érett paradicsomot fogsz kapni.A tartósítás egyik legősibb fajtája a szárítás és az aszalás. Nem kell persze aszalógépet vásárolni hozzá, hanem a vékonyra szeletelt gyümölcsöket egy résnyire nyitva hagyott sütőben kis lángon ki lehet szárítani. Amikor kiszáradtak, akkor a kamrában egy kis vászonzsákban sokáig tárolható.


A felfőzés is hatásos módszer. A paradicsom a savtartalma miatt felfőzés után egy kupakos üvegben eláll sokáig. Legfeljebb sót és borsot tegyél hozzá adalékanyagként. Ha viszont lecsót akarsz tartósítani, akkor olajat is kell hozzá használni. Miután még forrón üvegbe adagoltad, aztán egy tiszta ronggyal töröld meg az üveg száját  és 1 cm vastagon tölts rá étolajat, végül zárd le az üveget.


A húsok tartósítására pedig a legjobb módszer a sózás. A sózás egy nagyon régi tartósítóeljárás, és a segítségével nagyszerű adalékmentes étel kerülhet az asztalra. Érdemes arra ügyleni, hogy egyenletesen sózd be a húsokat. Nagyjából 1 kg szalonnához 20 dkg só szükséges. A már megsózott szalonnát egy sózó teknőbe vagy sózó kádba kell tenni egymás mellé. 4 hétig kell tartani a sóban, de minden héten át kell forgatni, aztán pedig újabb száraz sóval bedörzsölni. A 4 hét leteltével, ki kell szedni a sóból majd lemosni és húshorogra akasztani.

A vegyszermentes tartósítás módszerei.