Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Növények melyeket még februárban is elvethetsz

2023. 02. 14. 09:58:00 hillvital.hu

Most összegyűjtöttük neked a február végéig még elvethető kiskerti és szobanövényeket. Ahhoz próbálunk neked segítséget nyújtani, hogy mit lehet és mit érdemes februárban elvetni és elültetni.


A felsorolásban szereplő virágok, gyümölcsök és zöldségek vetőmagjait és a palántáit még most is beszerezheted, hiszen ezek ültetése, vetése februárban is elvégezhető.

 

Nézzük először a virágokat!
 

Ezeket melegházban vagy zárt helyen érdemes elültetni. A lobélia magjait vetheted egy fűthető palántanevelőbe. Ha korai virágzást szeretnél, akkor vesd el már most az oroszlánszájat valamint a terülő kékcsillag magjait. A begónia gumóit egy nyirkos komposzttal töltött cserépbe kell elültetni aztán véknyan takard be komposzttal. Mindenképpen egy fagymentes helyre tedd.

A dáliának a gumóit is egy komposzttal töltött cserépbe ültesd el és legalább 10 Celsius fokos helyre tedd. Ha szeretnél magról krizantémot nevelni, akkor már most el kell vetned a magokat egy melegházban. A muskátli magjait már most el kell vetned. Zárt térben ajánlott nevelni a palántákat.

 

Most pedig jöjjenek a gyümölcsök és a zöldségek!

Ha már most elveted a padlizsán magjait, akkor már nyáron élvezheted is a termését. A cukorborsó magjait melegházban, vagy hűvös zárt helyen kell elvetni. A bazsalikomot akár az ablakpárkányon is nevelheted és megannyi olaszos ételt készíthetsz a segítségével. A káposztafélék magjait egy fólia alá kell elvetni. Nagyszerű választás a kelbimbó, a nyári káposzta és a karfiol is.

A zeller egy lassan növő zöldségfélének számít. Éppen ezért már most el kell vetni egy fólia alá. Ha szeretnél uborkát vagy paradicsomot, akkor a magjait már most érdemes elvetni egy meleg környezetben. A póréhagyma vegetációs időszaka nagyon hosszú, ezért már most ajánlott elvetni fólia alá. Ha szereted a vöröshagymát, akkor már most elvetheted ezt is. A paprika magjait is elvetheted, a palántákat pedig egy fűtött helyen nevelgesd tovább. A paprika nagyon melegigényes növény. A cékla magjait elvetheted fólia alá. A sárgarépa korai fajtáinak a magjait ebben a hónapban is elvetheted fólia alá vagy melegházban. A korai borsót nevelheted akár fólia alatt, ez lehet akár az év első zöldsége amit betakaríthatsz.

A retek is nagyon gyorsan nő, a magjait már most elvetheted a fólia alá. Sokan szeretik az újhagymát. A magjait fólia alá, vagy melegházban kell elvetni.

 

Szabadföldi vetés

Vannak olyan növények is amelyeket odakint is a szabadföldben elvethetsz. Ha nem fagyott a talaj, akkor a lóbabot már vetheted is el a veteményesbe. A málna illetve a szeder vesszőit már most elültetheted, de akkor ha a talaj nem fagyott. A ribizli és az egres szintén elültethető már most is. Rebarbarát is ültethetsz, nem muszáj vele megvárni a tavaszt. Az epret is elültetheted a kert egy kiszemelt részébe.
 

Zellergumó.