Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vetési tanácsok a megfelelő palántákhoz!

2022. 03. 16. 09:34:00 hillvital.hu

Ha sokat jársz piacra és látod a szebbnél szebb zöldségeket valamint gyümölcsöket, akkor biztosan eszedbe jutott már, hogy milyen jó lenne ezeket a finomságokat magadnak megtermelni.
 

Ezt meg is teheted ha rendelkezel kiskerttel, balkonnal vagy egy kis párkánnyal. Ha van lelkesedésed a kertészkedés iránt, akkor mindenképpen érdemes belevágni. Ha nincs semmilyen tapasztalatod a palántázással, akkor se keseredj el, mivel most olyan tippeket adunk amelyek segítségével te is megtanulhatsz néhány fontos dolgot.
 

Gondot okozhat a rosszul kiválasztott ültető közeg is. A nagyon savanyú, lúgos talaj nem kedvező a csíranövénynek, éppen ezért sok esetben az üzletekben kapható virágföldek nem jók palántanevelésre. Egy kisebb palánta megnevelésére ajánlott a perlites palántaföld vagy a B kategóriás virágföldek. Ha esetleg magad gyűjtötted a magokat, akkor figyelj arra oda, hogy csakis egészséges és fertőzésmentes növényről gyűjtött magok legyenek. A vetőmag megvásárlásakor meg kell győződnöd a magok szavatosságáról is. Ha lejárt a szavatosság, akkor a magvak rosszul csíráznak.
 

Ha megvan a közeg és a magok is rendelkezésre állnak, akkor megkezdődhet az ültetés. A magokat egyenletesen kell elhelyezni a közeg felületén, aztán finoman takard be a földdel. Ne erősen folyó vízzel öntözd meg, hanem inkább egy kézi permetezővel. Ha esetleg melegigényes magokat vásárolsz, akkor érdemes egy fóliával vagy üveglappal letakarni a magvetésnek a tetejét. A melegigényes magok a következők: padlizsán, paprika, paradicsom és a tökfélék.
 

A csírázás után a vetést tedd világos helyre és ha lehetséges, akkor csökkentsd a hőmérsékletet, hogy megelőzd a palánták megnyúlását. Amint elérték a 2-3 lombleveles állapotot, aztán érdemes tűzdelni. Vagyis egy vagy kettesével új cserépbe kell ültetni őket, hogy elég helyük legyen a kifejlődéshez.

Hasznos vetési tanácsok.