Ahogy jön a jó idő, kialakul sok embernél a tavaszi fáradtság. A tél folyamán jelentősen lecsökken a D- és a C- vitamin szint is.
A vitaminhiány persze bármikor jelentkezhet ám a tél folyamán sokkal nagyobb az esély rá. A helytelen táplálkozás és egyes betegségek miatt is kialakulhat a vitaminhiány. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Nagy szerepük van az immunrendszer működésében, a szemek egészségében, a sejtek regenerálódásában, a csontok és a fogak egészségében, de a véralvadásért is felelnek.
Amennyiben nem jutsz elegendő vitaminhoz hozzá, ezekben a működési funkciókban zavar jön létre és kialakulnak a hiánytünetek. Ha még időben felismered a vitaminhiányt, akkor étrend-kiegészítőkkel, ételekkel, italokkal pótolhatod és elkerülhetsz akár súlyosabb következményeket is.
A tavaszi vitaminkoktél elkészítése körülbelül 15 percet vesz igénybe.
Hozzávalók:
- sárgarépa
- paradicsom
- angol zellerszár
- cékla
- uborka
- savanyú káposzta
A felsorolt zöldségekből attól függ a mennyiség, hogy hány személyre készítik el, valamint hogy mi legyen a domináns íz. A zöldségeket meg kell mosni, ezután feldarabolni, és kétszer préselni. Ezután rázd fel, ha szükséges, akkor sóval ízesítheted.
Fontos tudni! A méregtelenítő kúrában fontos az ásványvíz fogyasztása. A zöldség és gyümölcslevek akkor hatásosak, ha mellé napi 2-3 liter vizet fogyasztasz.
Paradicsom | Cékla | Zeller zöldje | Sárgarépa | Savanyú káposzta | |
Energia | 18 kcal | 43 kcal | 16 kcal | 41 kcal | 19 kcal |
Fehérje | 0,8 g | 1,6 g | 0,6 g | 0,9 g | 0,9 g |
Zsír | 0,2 g | 0,1 g | 0,1 g | 0,2 g | 0,1 g |
Szénhidrát | 3,8 g | 9,5 g | 2,9 g | 9,5 g | 4,2 g |