Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Vitaminok amiket a test nem képes előállítani

2023. 12. 08. 12:23:00 hillvital.hu

Több olyan vitamin is van amelyek fontosak a szervezet számára, viszont a testünk nem tudja előállítani. Ezeket ismerheted most meg!

 


 

Az emberi testnek számos vitaminra van szüksége a megfelelő működéshez, de nem minden vitamin áll elő a szervezetben. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan vitamint, amelyeket az emberi test nem tud előállítani, és ezért az étrend vagy a kiegészítők révén kell bejuttatni:

 

C-vitamin (aszkorbinsav): Az emberi test nem képes C-vitamint szintetizálni, ezért táplálékkal vagy kiegészítőkkel kell biztosítani.

 

B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12): Ezek a vízben oldódó vitaminok esszenciálisak, azaz a szervezet nem képes elegendő mennyiséget előállítani belőlük. A B-vitaminokat különböző élelmiszerekben lehet megtalálni.
 

D-vitamin: Az emberi bőrben az UV-B sugárzás hatására keletkezik D-vitamin, de sok embernek naponta megfelelő expozíció hiányzik, különösen télen vagy olyan területeken, ahol kevés a napfény. Ezért fontos D-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása vagy D-vitamin kiegészítők szedése.
 

E-vitamin: Ez egy antioxidáns vitamin, amelyet az emberi test nem tud előállítani, ezért a táplálkozáson vagy kiegészítőkön keresztül kell bevinni.