Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért fogyasszunk zöldfűszereket?

2021. 03. 29. 11:10:00 Veress Máté - HillVital

Ahogy közeledik a jó idő, egyre több zöldfűszer áll a rendelkezésünkre.
 

Ilyenkor vétek szárítottat használni.
 

Étteremben az étkezés befejeztével rendszerint a tányér szélén hagyjuk a díszítésként feltálalt zöldfűszert. Pedig jobban járnánk, ha azt is megennénk. Lássuk, miért!
 

A zöldnövények természetes rovarűzők. A számunkra kellemes íz- és illatanyagok nem minden élőlény számára kellemesek. A növények a rájuk jellemző illatanyagokkal távol tartanak egyes kórokozókat. Sok közülük antibakteriális hatással is rendelkezik, ilyen például az oregánó.
 

A mediterrán étrend pozitívan hat az egészségre, főleg a halételek és a tenger gyümölcsei. De a mediterrán ételekben a zöldfűszerek is elég intenzíven vannak jelen: bazsalikomlevelek, zsálya, az olaszos illatért felelős oregánó, rozmaring, kakukkfű. Ezek sok-sok hasznos mikrotápanyagot tartalmaznak. Érdekes, hogy mivel a mediterrán konyha ezeket a fűszer- illetve gyógynövényeket szinte minden esetben frissen és bőségesen használja, nem véletlen, hogy hozzájárulnak a mediterrán népek jó egészségi állapotához.
 

Ha nem is tudatosan, de azért mindig is ettünk friss zöldfűszereket: a húsleves, a rizsköret vagy a krumpli tetejére szórt friss petrezselyem, metélőhagyma nem csak „jól mutat”, „vitalizálásra" is kiválóan alkalmasak. A zöldfűszerek sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a legjobb a főzés befejeztével az ételbe tenni, nehogy hő hatására elpusztuljanak. A fűszernövényből is jobban kijön az íz, ha nem főzzük túl. Végül az étkezés végén nem árt elrágcsálni egy zöld növénykét. Nem csak a leheletünket frissíti, de a fogszuvasodást okozó baktériumok számát is csökkenti.
 

Mire ügyeljünk?

Mindig friss zöldfűszert vásároljunk! Ha már hervadt, száradt, akkor inkább ne vegyük meg!
 

A csokorban vásárolt zöldfűszereket legjobb vízbe állítani, és hűtőbe rakni, így sokáig friss marad.
 

A sárga részeken kívül a megfeketedett, nyálkás részeket is mindig el kell távolítani!
 

Zöldfűszerek fogyasztása.