Ez sem egy mindennapi recept, viszont rendkívül egészséges étel. Ha szeretnél újdonságokat kipróbálni, akkor mindenképpen próbáld ki ezt is! A zöld tea az egyik legegészségesebb teaféle, a lazac pedig finom és nagyszerű a szívnek.
Nézzük is, hogy mikre lesz szükséged (4 személyre):
- 1/2 csésze (125 ml) mogyoróolaj
- 1 evőkanál finomra vágott gyömbér
- 3 hosszú zöld medvehagyma, vékonyra szeletelve
- 1 szár citromfű (csak a fehér része), finomra reszelve
- másfél evőkanál folyós méz
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 80 g chili szósz szójabab olajban
- 600 g egész bőr nélküli lazacfilé
- 240g zöldteás tészta
- 1/3 csésze (80 ml) limelé
- 2 és fél teáskanál porcukor
- 2 teáskanál halszósz
- Pirított szezámmag a tálaláshoz
Most pedig nézzük az elkészítés lépéseit:
1. A sütőt 220°C-ra melegítsd elő. Hevítsd fel a mogyoróolajat egy kis serpenyőben alacsony lángon. Add hozzá a gyömbért, a hosszú zöld medvehagymát, a citromfüvet és egy csipet sót. Időnként keverd meg és főzd 6-8 percig, amíg a hosszú zöldhagyma nagyon megpuhul, de nem színeződik el. Vedd le a tűzről és hűtsd le.
2. Közben egy tálban keverd össze a mézet, az olívaolajat és a chiliszószt. Keverd össze. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a lazacot. Mézes keverékkel dörzsöld át a lazacot, hogy bevonja, majd fűszerezd meg. 12-15 percig süsd közepesre. Fóliával lazán letakarva tedd félre 5 percig pihenni.
3. A tésztát a csomagolás utasításai szerint főzd meg. Csepegtesd le és rövid ideig meleg vízzel öblítsd le
4. A lime levét, a cukrot, a halszószt keverd el a medvehagymás olajos keverékben. Tedd a tésztát egy nagy tálba a mogyoróhagyma olaj háromnegyedével, fűszerezd és keverd össze. Rendezd egy tálra a tálaláshoz, a tetejére pedig tedd a lazacot. Locsold meg a maradék medvehagyma olajjal, és szórd meg pirított szezámmaggal. Szobahőmérsékleten vagy lehűtve is tálalhatod.