Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Szükséges vitaminok nők számára

2023. 07. 25. 12:07:00 hillvital.hu

A multivitamin nőknek, férfiaknak és gyermekeknek egyaránt hasznos lehet.
 

Minden esetben ajánlott életkornak, nemnek és fizikai aktivitásnak megfelelően megválasztani a multivitaminunkat.

 

Melyek a legfontosabb vitaminok nőknek?

 

B-vitamin csoport

A B-vitamin csoport leginkább a szervezet energiával való feltöltéséért, a szellemi képességek megtartásáért és megfelelő működéséért, valamint a mentális egészsége megőrzéséért felelnek. Ez ráadásul abból is látszódik, hogy a különböző B-vitaminok hiánytünetei, egytől egyig kimerültséggel, fáradékonysággal, hangulatingadozással, valamint levertséggel áll összefüggésben. A B9-vitamin, amit más néven folsavnak is szokás nevezni, terhesség alatt kifejezetten fontos.
 

C-vitamin

A C-vitamint már nem kell bemutatni. A megfelelő mennyiségű C-vitamin szedése immunerősítő hatással rendelkezik. Azonban ezek mellett a C-vitamin erős antioxidáns is. Kiválóan alkalmazható a szabadgyökök ellen.
 

D-vitamin

A D-vitaminról legtöbbünknek az erős csontozat és a napfény jut eszébe. A D-vitamin azonban fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében is. Fogyasztására érdemes odafigyelni, különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban. Ebben az időszakban ugyanis a nap ereje lecsökken, vagy csak néhány órára bújik elő. Ilyenkor a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved.
 

E-vitamin

Az E-vitamin a C-vitaminhoz hasonlóan antioxidáns hatással rendelkezik, vagyis felveszi a harcot a szabadgyökök ellen. Ennek köszönhetően védi a sejteket, segít a bőr rugalmasságának a megtartásában, valamint a kollagéntermelésben is. Nem véletlen, hogy a legtöbb kozmetikai készítményben találhatunk E-vitamint.

 

Folsav (B9) 

Fontos a DNS és a sejtosztódás szempontjából, különösen a terhesség alatt az embrió megfelelő fejlődéséhez.

 

Vas 

A vas a hemoglobin része, amely a vörösvérsejtekben található, és felelős az oxigén szállításáért a testben. A menstruációs ciklus során a nőknek nagyobb vasigényük lehet.

 

Kalcium

Az erős csontok és fogak építéséhez és fenntartásához szükséges, de szerepet játszik az idegrendszer és az izmok működésében is.

 

Magnézium

Fontos az izmok, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához.

 

Mivel a multivitaminok megfelelő arányban vannak összeválogatva, ezért a bennük megtalálható vitaminok nagyobb részben képesek felszívódni.

 

Mi a legjobb multivitamin nőknek?

 

Általános összetétel: A jó multivitamin kiegészítőnek tartalmaznia kell az esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a A-, C-, D-, E-vitamin, B-vitaminok, kalcium, magnézium, cink stb.

 

Női specifikus tápanyagok: Egyes multivitaminok kiegészítőket kifejezetten nőknek fejlesztettek ki, amelyek a női egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmazhatják, például vasat (a menstruáció miatt), folsavat (terhesség tervezésekor), és más tápanyagokat.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a multivitaminok, illetve étrend-kiegészítők szedése nem helyettesíti a helyes és egészséges táplálkozást, valamint életmódot. A megfelelő eredmény elérése érdekében ezeket együttesen kell folytatni.
 

Multivitamin nőknek