Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan teleltessük a muskátlit? - Mutatjuk!

2023. 07. 27. 15:03:00 hillvital.hu

A muskátli egy igen elterjedt és közkedvelt virág, melyet a hideg időben teleltetni kell.

 

Mit tegyünk az egész nyáron át virágzó muskátlival ha elérkezett a hideg idő?

Ha van rendelkezésre álló helyünk, akkor mindenképp teleltessük. Szóba jöhet akár a lakás, lépcsőház, pince vagy akár a garázs is.
 

De mégis hogyan teleltessünk?

 

Ha már rendelkezésünkre áll egy 5-10 fok közötti hőmérsékletű, világos, száraz hely, ahol a muskátli virágokat tárolhatjuk, az már önmagában nagyon jó.

Ilyen esetben elegendő, hogy ha havonta egyszer, vagy maximum kétszer megöntözzük őket, nehogy kiszáradjanak. Azonban ettől többször semmiképp ne locsoljuk őket.
 

A muskátli teleltetése ha sötét pincében, vagy garázsban tároljuk
 

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a hely száraz legyen, ugyanis nyirkos viszonyok között a növény rothadásnak indulhat! A hőmérsékletet tekintve fagypont felett legalább néhány fokkal legyen.

Ha a teleltetésre sötét helyet választunk, akkor az a legjobb megoldások egyike, ha egyenként kiszedjük a muskátlikat a cserepekből, majd ezeket föld nélkül tároljuk. Ezt nevezzük száraz teleltetésnek.

 

Két lehetőségünk is van.

Az egyik esetben a gyökerekről rázzuk le a földet, majd kössük őket össze és lógassuk fel a növényeket. A másik esetben egyenként csomagoljuk a töveket egy újságpapírba, majd ezt követően egy ládában egymásra helyezve tárolhatjuk őket.

Abban az esetben ha a második lehetőséggel élünk, akkor mielőtt újságpapírba csomagolnánk a növényeket, érdemes néhány napig levegőztetni őket. Ez azért fontos, mert így a növények gyökerei száradnak egy keveset, aminek köszönhetően nem marad rajtuk nedves föld ami miatt rohadásnak indulhatnának.

Ilyenkor, ha sötét, hűvös helyen tároljuk, akkor egész télen tilos a locsolás. Nem kell aggódni, mert tavasszal a kiültetést követően szinte néhány nap múlva magukhoz térnek.
 

A muskátli teleltetés lakásban vagy lépcsőházban
 

A muskátli téliesítése esetén fontos, hogy a fűtött szobák nem alkalmasak a teleltetésre! 15 fok felett a növény a pihenés helyett tovább növekszik, felnyurgul és lehullajtja a leveleit.

Ezért ha laskában szeretnénk tárolni, akkor olyan helyet válasszunk ahol 15 fok körüli a hőmérséklet. Ebben az esetben hetente egyszer javasolt megöntözni a virágot.

 

Teleltetés előtt
 

Mielőtt teleltetni kezdenénk őket fontos, hogy a bimbókat, virágokat, virágszárat, valamint az elsárgult leveleket távolítsuk el.

 

Teleltetést követően
 

Az első feladatunk a metszés legyen, bárhogyan is tároltuk. A tőtől 10-15 cm-re vágjuk vissza és távolítsunk el minden elhalt megsárgult részt. A gyökerekből is visszavághatunk egy keveset, majd tápanyag dús virágföldbe elültethetjük őket.

A muskátli gondozása nem igényel túlzott odafigyelést, hiszen elég ha csak néhány dologra figyelünk oda. Ilyen például, hogy ne öntözzük túl, a száraz részeit távolítsuk el, gondoskodjunk a megfelelő talajról, valamint fajtának megfelelő helyre ültessük, tegyük. A muskátli betegségei között a vírusok állnak fő helyen. Ha elváltozást észlelünk, akkor azonnal távolítsuk el azt a részt az egészséges növény érdekében. 
 

A muskátli szaporítása

 

Nagyüzemekben magról szaporítják a muskátlit, azonban házilag inkább a dugványozás terjedt el. A muskátli vegetatív szaporítása tört vagy vágott fejdugványokkal történik. Ezekből aztán sokkal erőteljesebb új növények fejlődnek ki, mintha a régi töveket próbálnánk átteleltetni. 
 

Így készülj fel a muskátli teleltetésére