Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A propolisz 6 élettani hatása az egészségre

2023. 07. 27. 15:06:00 hillvital.hu

A propolisz 6 élettani hatása:


Herpesz


Vizsgálatok szerint a propolisz képes megállítani a herpeszvírusok terjedését, és megakadályozza a betegség kialakulását is. Emellett a propolisz hatékonyabbnak bizonyult a herpesz kezelésére készült gyógyszereknél. A propoliszban található flavonoidok, fenolok és terpének erős antibakteriális hatással rendelkeznek, így segítenek megakadályozni a különböző baktériumok elszaporodását.

 


Égési sérülések

Krónikus fekélyes betegeknél 2 héten át alkalmazták a propoliszt. A vizsgálat végén az eredmények lenyűgözőek voltak. A 34 betegből 28 betegnél teljesen megszűntek a panaszok, 6 betegnél pedig jelentős javulást tapasztaltak.  Ez is bizonyítja a propolisz gyógyító és regeneráló hatását. A propoliszban található vegyületek elősegítik a sebgyógyulást és segítik a sejtek regenerálódását, így felgyorsítják a sebgyógyulási folyamatot.

 

Természetes antibiotikum

A vírusokkal, baktériumokkal és más mikroorganizmusokkal szemben is aktívan lép fel a propolisz.  Megvan az a képessége, hogy közvetlenül  pusztítja a baktériumokat, vírusokat, gombákat is. Ausztrál kutatók kimutatták, hogy a propolisz jelentősen növeli a penicillin és más antibiotikumok hatékonyságát. Szájöblítőként használva csökkenti a szájüregben lévő baktériumok számát, a lerakódásokat, az ínygyulladást és a fogfájást.

 

Szemölcsök


A propolisz hatékonynak bizonyul a szemölcsök kezelésében, amelyeket vírusok okoznak. A szemölcsökre külsőleg, helyi kezelésként alkalmazhatjuk a propoliszt, közben érdemes fogyasztani is, hiszen a szervezetben élősködő vírusoktól így szabadulhatunk meg.

 

Gyulladáscsökkentés

A propolisz gyulladásgátló és allergiaellenes hatásokkal is rendelkezik. Vesegyulladás és diabétesz, a felső légutak gyulladásai és ízületi problémák esetén is ajánlott a fogyasztása. A propolisz a gyulladások csökkentésével nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. A propoliszban található flavonoidok és polifenolok enyhítik az ödémát és csökkentik a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.

 

Rák elleni hatás

A propolisz olyan összetevőt tartalmaz, amely csökkenti a daganatok kialakulásának a valószínűségét, és a meglévő tumorok növekedését pedig képes megállítani. A propolisz hatását különösen eredményesnek találták a gégerák kezelésében. A vizsgálatok szerint a kemoterápia mellékhatásai ellen is érdemes használni.

 

A propolisz 6 élettani hatása