Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Sarokfájdalom: Az okok és a megoldások áttekintése

2024. 04. 22. 09:48:00 Hillvital

A sarokfájdalom lehetséges okai és természetes kezelése. Napjainkban igen gyakori probléma szokott lenni a sarokfájdalom.

 

A sarok nagyon könnyen sérülhet és károsodhat és ezáltal gyulladás is kialakulhat a sarokban.

Több ok is állhat a fájdalom mögött mint az Achilles-ín gyulladása vagy egy csak egy túl magas talpívű láb. Ha a sarokcsont eltörik vagy ciszta van rajta. Ha feszes vagy görcsös a lábikra izom akkor is. Egy nagyon intenzív edzés is okozhat sarokfájdalmat. A sarokban létrejövő fájdalom mögött általában mechanikai okok is állhatnak. Állhat még a probléma mögött arthritis vagyis ízületi gyulladás, de arthrosis (ízületi kopás) is akár. Kialakulhat még elhízás miatt, fetőzés miatt vagy autoimmun betegség miatt esetleg trauma vagy csontritkulás miatt is. Valamilyen szervrendszert érintő betegség is állhat a probléma mögött. 

 

A lúdtalp is rendkívül fájdalmas szokott lenni.

Idősebb korban a csontritkulás és az ízületi kopás is nagy fájdalommal jár. Az elhízás, a cipekedés és a terhesség is okozhat sarokfájdalmat. Ha nem megfelelő a lábbeli, akkor az is jelenthet. Általában a fájdalmat nem a csontkinövés okozza hanem a lábnak a túlterhelése ami miatt egy csonthártyagyulladás is kialakulhat. Amikor az Achilles-ín túlterhelődik, akkor egy sarkantyú is kialakulhat a sarokcsont hátsó részén, mivel a cipő állandó nyomás alá helyezi.

 

Ajánlott talpbetétet viselni mert ilyenkor elkerülhető a sarkantyú kialakulása.

Többféle talpbetét is létezik például van szilikonos, zselés illetve ami lyukasztott. Ez nagyban segíthet megelőzni a sarokfájdalmat. Lehet borogatást illetve gyógymasszázst is alkalmazni a gyulladás csökkentésére. Ha mégis kialakul a fájdalom, akkor pihentetni kell a lábat. A futást hanyagolni kell és ha lehet, akkor járni is csak keményebb talajon. A hideg borogatás is nagyon jót tesz a gyulladt saroknak. A túl magas talpú cipő viselete nem ajánlott. Ha te is sportolsz, akkor a helyes bemelegítéssel csökkenteni lehet a sarkat érő terhelést.

 

Ajánlott még a természetes összetevőkből készült balzsamok használata is mint a Gyógyfüves Mesterbalzsam ami 12 gyógynövényt tartalmaz.
 

A sarokfájdalom lehetséges okai és természetes kezelése.

 

A jobb sarokfájdalom lelki okai, illetve a bal sarok fájdalom lelki okai számos tényezőből eredhetnek, melyek között lehetnek pszichológiai, érzelmi vagy életmódbeli okok is.

 

Stress és szorongás: Krónikus stressz és szorongás gyakran befolyásolják a test fizikai állapotát. Itt megemlíthetők a múltbéli traumák, veszteségek vagy nehéz érzelmi helyzetek is. Ez lehet például feszült izomzatban vagy egyenetlen testtartásban megnyilvánuló fájdalom formájában. A stressz és a szorongás gyakran a sarkantyú lelki okaira is visszavezethető.

 

Depresszió: A sarok talp fájdalom lelki okai között gyakran megemlíthető a depresszió. Ennek oka, hogy a depresszióhoz kapcsolódó testi tünetek közé tartozhat a fájdalom, amely fizikai formában is megjelenhet.

 

Életmód és testtartás: Rossz testtartás, fizikai inaktivitás és egyenetlen testterhelés is vezethet fájdalomhoz a test különböző területein.

 

 

A sarokfájdalom kezelése házilag

 

Pihenés és jégkezelés:

 • Pihenés: Kerüld a terhelést a fájó sarkon. Próbáld minimalizálni a járást vagy más tevékenységeket, amelyek súlyt helyeznek a sarokra.
 • Jég: Alkalmazz jeges borogatást a fájó területen. Ez csökkentheti a gyulladást és enyhítheti a fájdalmat. Ne közvetlenül érintkezzen a bőrrel a jég, használj kendőt vagy törölközőt a közvetlen kapcsolat elkerülésére.

 

Nyújtás és erősítés:

 • Vádli-nyújtás: Végezz kíméletes nyújtógyakorlatokat a vádlidhoz és a lábfejedhez.

 • Törökülés: Ülj törökülésben, és húzd a lábadhoz egy hengerített törölközőt, hogy nyújtsd a lábfejét.

 

Megfelelő lábbeli:

 • Válassz olyan lábbelit, amely megfelelő támogatást biztosít a lábfejednek, és kerüld a magas sarkú cipőket, különösen hosszabb ideig tartó viselet esetén.

 

Lábfürdők:

 • Meleg lábfürdők: Próbálj meleg lábfürdőt, amely enyhítheti a feszültséget és javíthatja a vérkeringést.

 

Masszázs:

 • Gyengéd masszázs: Próbálj meg masszírozni a fájó területet, hogy lazítsd az izmokat és enyhítsd a feszültséget.

 

 

Milyen okai lehetnek a reggeli sarokfájdalomnak?

A reggeli sarokfájdalomnak több potenciális oka lehet, és a pontos okokat orvosi vizsgálat segítségével lehet meghatározni.

 

Plantar fasciitis:

 • A plantar fasciitis a leggyakoribb ok a reggeli sarokfájdalomnak. Ebben az esetben a talpon futó szalag, a plantar fascia gyulladása vagy túlterhelése okozza a fájdalmat. Általában reggel, az ébredést követően érezhető a legintenzívebben, mivel éjszaka a talp összehúzódik, majd a reggeli lépések során nyúlik meg újra.

 

Achilles-ín problémák:

 • Az Achilles-ín gyulladása vagy egyéb problémák is okozhatnak sarokfájdalmat, különösen reggelente, amikor az ín hosszú időn keresztül nem mozgott.

 

Sérülések vagy túlterhelés:

 • Bármilyen sérülés vagy túlterhelés a sarok környékén, például a sarkantyúképződés, sarkantyú, vagy stresszfraktúra.

 

Rossz lábbeli vagy lábügyi problémák:

 • Nem megfelelő lábbeli, például magas sarkú cipők vagy nem megfelelő talpbetétek viselése.

 

Életmódbeli tényezők:

 • Hosszabb ideig tartó állás, túlsúly, vagy egyéb életmódbeli tényezők is járulhatnak hozzá a sarokfájdalom kialakulásához.

 

Lapos láb vagy magas lábboltozat:

 • A láb anatómiai jellemzői, például a láb boltozatának hiánya vagy túlzott magassága is befolyásolhatják a sarokfájdalmat.

 

Rheumatoid arthritis vagy más ízületi betegségek:

 • Néhány autoimmun betegség, mint például a rheumatoid arthritis, hatással lehet az ízületekre és szalagokra, ami sarokfájdalmat okozhat.