Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

A vesekő tünetei, melyekre érdemes odafigyelni!

Sági Zsolt - HillVital
2020. 07. 08. 11:11:00

A vesekő egy olyan betegség, mely nagy fájdalommal jár. A vesekő tünetei gyakran könnyen összekeverhetőek a húgyúti fertőzés tüneteivel.

Nézzük, hogy melyek is a vesekő tünetei:

 1. Égő érzés, fájdalom vizelés közben
  Ez a tünet akkor jelentkezik, amikor a kő a húgyvezetékből a húgyhólyagba tart. Ez ingerli a húgyhólyagot ezáltal erőteljes irritációt okozva.

   
 2. Fájdalom a hát, has környékén
  Ezt a fájdalomérzetet általában az okozza, hogy a húgyvezetéket elzárja a vesekövek. Ez a fájdalom igen erős lehet a vesék környékén, valamint kisugározhat a hát, has és a láb környékére.

   
 3. Állandó vizelési kényszer
  Amikor egy vesekő áthalad a húgyvezetéken, az irritációt okoz, ezt pedig gyakran úgy érezzük, mintha minden percben vécére kellene mennünk. Az inger ellenére azonban ilyenkor csak nagyon kis mennyiségű vizelet távozik.

   
 4. Véres vizelet
  Mivel a vesék és a húgyhólyag belsejében lévő szövetréteg igen érzékeny, ha ezt egy kő irritálja vagy megsérti, akkor könnyen vérzést okozhat. A vér pedig a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

   
 5. Hányinger, hányás
  Ez olyan esetben alakulhat ki, ha a húgyvezeték vagy a vese részben vagy egészben elzáródott. Ennek következtében, mivel a belek és a húgyhólyag idegei kapcsolatban állnak, könnyen irritálódhat, ami aztán hányingerhez illetve hányáshoz vezet.

   
 6. Láz és hidegrázás
  Bár e tüneteket nem csak vesekő probléma okozhatja, azonban ha a két tünet egyszerre jelentkezik, akkor érdemes gyanakodnunk. Magas láz esetében érdemes felkeresni az orvosunkat.

A vesekő kialakulásának oka

A kőképződést elősegíti a vizeletpangás, a tartós fekvés, szomjazás és a fehérjében gazdag táplálkozás. A megnövekedett állati fehérje hatására a vizelet kalcium tartalma megnövekszik, ezáltal fokozódik az oxál-, és húgysav kiválasztása is. Ennek következtében csökken a kristályosodást gátló citrát koncentrációja és savanyúvá válik a vizelet. Ezen tényezők elősegítik a kalciumtartalmú- és húgysavkövek kialakulását.

Megjelenése a férfiaknál 2-szer gyakoribb, életkorban pedig a 30 és 60. életév között a leggyakoribb.

A vesekő tünetei

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés