Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezek a vesekő tünetei, amelyekre érdemes odafigyelni!

2024. 04. 23. 10:35:00 Hillvital

A vesekő egy olyan betegség, mely nagy fájdalommal jár. A vesekő tünetei gyakran könnyen összekeverhetőek a húgyúti fertőzés tüneteivel.
 

 

Nézzük, hogy melyek is a vesekő tünetei:
 

Égő érzés, fájdalom vizelés közben
Ez a tünet akkor jelentkezik, amikor a kő a húgyvezetékből a húgyhólyagba tart. Ez ingerli a húgyhólyagot ezáltal erőteljes irritációt okozva.

 

Fájdalom a hát, has környékén
Ezt a fájdalomérzetet általában az okozza, hogy a húgyvezetéket elzárja a vesekövek. Ez a fájdalom igen erős lehet a vesék környékén, valamint kisugározhat a hát, has és a láb környékére.


Állandó vizelési kényszer
Amikor egy vesekő áthalad a húgyvezetéken, az irritációt okoz, ezt pedig gyakran úgy érezzük, mintha minden percben vécére kellene mennünk. Az inger ellenére azonban ilyenkor csak nagyon kis mennyiségű vizelet távozik.

 

Véres vizelet
Mivel a vesék és a húgyhólyag belsejében lévő szövetréteg igen érzékeny, ha ezt egy kő irritálja vagy megsérti, akkor könnyen vérzést okozhat. A vér pedig a vizelettel együtt távozik a szervezetből.

 

Hányinger, hányás
Ez olyan esetben alakulhat ki, ha a húgyvezeték vagy a vese részben vagy egészben elzáródott. Ennek következtében, mivel a belek és a húgyhólyag idegei kapcsolatban állnak, könnyen irritálódhat, ami aztán hányingerhez illetve hányáshoz vezet.

 

Láz és hidegrázás
Bár e tüneteket nem csak vesekő probléma okozhatja, azonban ha a két tünet egyszerre jelentkezik, akkor érdemes gyanakodnunk. Magas láz esetében érdemes felkeresni az orvosunkat.

 

 

A vesekő kialakulásának oka
 


A kőképződést elősegíti a vizeletpangás, a tartós fekvés, szomjazás és a fehérjében gazdag táplálkozás. A megnövekedett állati fehérje hatására a vizelet kalcium tartalma megnövekszik, ezáltal fokozódik az oxál-, és húgysav kiválasztása is. Ennek következtében csökken a kristályosodást gátló citrát koncentrációja és savanyúvá válik a vizelet. Ezen tényezők elősegítik a kalciumtartalmú- és húgysavkövek kialakulását.

 

Megjelenése a férfiaknál 2-szer gyakoribb, életkorban pedig a 30 és 60. életév között a leggyakoribb.
 

 

"Honnan tudom, hogy hol tart a vesekő"?

A vesekő tartózkodási helyét az általa okozott tünetek és a diagnosztikai eljárások segítségével lehet meghatározni. A vesekövek rendszerint a veséből indulnak és a húgyutakon keresztül haladnak a húgyhólyag, a húgycső felé.

 

Fájdalom: A vesekő a mozgása során gyakran okoz fájdalmat. A fájdalom jellege, intenzitása és helye, segíthet meghatározni a vesekő elhelyezkedését. Ha a fájdalom a háton indul el, és a derék alsó részén, az oldalán vagy a has alsó részén érezhető, akkor a kő valószínűleg a vesében vagy a húgyutak felső részén van. Ha a fájdalom a has alsó részén vagy a nemi szervek területén érezhető, akkor a kő közelebb lehet a húgyhólyaghoz vagy a húgycsőhöz.

 

Vizeletváltozások: A vesekő mozgása a húgyutakban gyakran zavart okozhat a vizelet áramlásában. Vizeletváltozások, mint például a vizeletürítés nehézsége vagy fájdalom, véres vizelet vagy gyakori vizelési inger is utalhatnak a vesekő mozgására és elhelyezkedésére.

 

Diagnosztikai eljárások: Orvosok különböző diagnosztikai eljárásokat alkalmazhatnak annak érdekében, hogy meghatározzák a vesekő pontos helyét. Ilyen eljárások lehetnek például az ultrahangvizsgálat, a röntgen vagy a CT-vizsgálat. Ezek a képalkotó eljárások lehetővé teszik az orvos számára, hogy bemérje a vesekő pozícióját és méretét.

 

Vizeletvizsgálat: A vizeletben található kristályok és egyéb anyagok elemzése segíthet az orvosnak meghatározni, hogy milyen típusú vesekőről van szó. Ez további információval szolgálhat a kő kialakulásának helyéről és mozgásáról.

 

 

Figyelem ezek a súlyos vesegyulladás tünetei

A súlyos vesegyulladás, más néven akut veseelégtelenség, különböző tüneteket okozhat, amelyek közül néhány a következő lehet:

 

Csökkent vizeletmennyiség: Az egyik legjellemzőbb tünet a vizeletürítés csökkenése vagy teljes hiánya. Ez az anúria (vizeletmennyiség hiánya) vagy az oliguria (csökkent vizeletmennyiség) formájában jelentkezhet.

 

Vizesedés (ödéma): A vizesedés általában a végtagok duzzadása formájában jelentkezik, de a tüdőben és más szövetekben is előfordulhat. A vese elégtelen működése miatt a test nem képes megfelelően eltávolítani a felesleges folyadékot.

 

Fokozott fáradtság és gyengeség: A vesék elégtelen működése miatt a test nem képes eltávolítani a méreganyagokat és a felesleges folyadékot, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat.

 

Láz és hidegrázás: Az akut veseelégtelenség gyakran jár lázzal és hidegrázással, különösen, ha fertőzés áll a háttérben.

 

Hányinger és hányás: Az emésztőrendszeri tünetek, mint például a hányinger és hányás, gyakran előfordulnak súlyos vesegyulladás esetén, különösen, ha a vesegyulladást valamilyen mérgező anyag vagy gyógyszer okozza.

 

Fokozott szomjúság és szájszárazság: A vese elégtelen működése miatt a test nem képes megfelelően koncentrálni a vizeletet, ami fokozott szomjúsághoz és szájszárazsághoz vezethet.

 

 

Mik az elakadt vesekő tünetei?

 

Éles, hirtelen fájdalom: Az elakadt vesekő által okozott legjellemzőbb tünet a hirtelen fellépő, éles fájdalom a háton, oldalon vagy alsó hasban. A fájdalom az érintett vese területén lokalizálódhat.

 

Gyakori vizelés: Az elakadt vesekő irritálhatja a húgyhólyagot, ami gyakori vizelési ingert eredményezhet.

 

Vizeletvérzés: A vesekő okozhat kis vérzést a vizeletben, ami vörös vagy rozsdabarna színű vizeletképződést eredményezhet.

 

Hányinger és hányás: A fájdalom és az általános diszkomfortérzet miatt előfordulhat hányinger és hányás.

 

Láz és hidegrázás: Ha az elakadt vesekő fertőzést okoz, láz és hidegrázás is kialakulhat.

 

Szúró, égő érzés a vizeletürítés során: A vesekő okozhatja a húgyhólyagot és a húgycsövet érintő irritációt, ami kellemetlen érzéseket okozhat a vizeletürítés során.

 

 

A vesekő tünetei nőknél miben tér el a férfiakétól?

Bár a vesekő tünetei általában hasonlóak lehetnek mindkét nem esetében, vannak olyan különbségek, amelyek nők és férfiak között megjelenhetnek.

 

Nőknél előforduló különbségek:

  • Húgyúti fertőzések tünetei: A nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, amelyek a vesekővel együtt is előfordulhatnak. A vesekő mozgása vagy irritációja a húgyutakban fokozhatja a húgyúti fertőzés kockázatát. Ilyen esetekben a húgyúti fertőzés tünetei, mint például gyakori vizelési inger, égő érzés vizeletürítéskor és fájdalom a medence területén, gyakrabban jelentkezhetnek.

  • Fájdalom lokalizációja: Nőknél a vesekő okozta fájdalom néha a húgyhólyag és a húgycső területén is érezhető, ami más fájdalomeloszlást eredményezhet, mint a férfiaknál. Az alsó hasi vagy nemi területi fájdalom is a vesekő tünete lehet.

 

Férfiaknál előforduló különbségek:

  • Húgyúti elzáródás kockázata: Mivel a férfi húgycső hosszabb és szűkebb, a vesekő elzáródást okozhat a húgyutakban, ami a vizelet kiürülését akadályozhatja. Ez súlyosabb tüneteket okozhat, például vizeletvisszatartást és erőteljes fájdalmat az alsó hasi és nemi területen.

  • Prosztata problémák: A prosztata elhelyezkedése és mérete miatt férfiaknál a vesekő mozgása vagy elakadása hatással lehet a prosztatára is. Ez prosztataproblémákhoz vezethet, mint például gyulladás vagy duzzanat, ami további fájdalmat és kellemetlenséget okozhat.

 

 

Mi oldja a vesekövet, avagy melyek a vesekő oldására szolgáló módszerek

A vesekő oldására többféle módszer létezik, és az alkalmazott terápia a vesekő típusától, méretétől, elhelyezkedésétől és a beteg általános egészségi állapotától függ.

 

Ivás: Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása segíthet elvékonyítani a vizeletet, és hozzájárulhat a kő kisebb darabokra töredezéséhez vagy eltávolításához.

 

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók, görcsoldók vagy alfa-blokkolók, segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a kő elmozdításában.

 

Extracorporalis sokkhullám-terápia (ESWL): Ez egy olyan eljárás, amely során külső sokkhullámokat használnak a vesekő apró darabokra törésére, hogy azok könnyebben ki tudjanak ürülni a vizelettel.