Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A gyógynövények ereje a zúzódások kezelésében

2024. 05. 02. 09:00:00 Hillvital

Mit érdemes tudni a zúzódásról, mi is számít zúzódásnak?

A zúzódás egy olyan általánosan előforduló sérülés, aminek köszönhetően a bőr elszíneződik, ezáltal kéknek, feketének látjuk azt. Ez az elszíneződés a bőrbe és a kötőszövetekbe szivárgó vér miatt alakul ki.
 

A zúzódások tipikusan ütődéses sérülések következtében alakulnak ki. A sérült vagy nagy erővel nekimegy valaminek, vagy valami nagy erővel ütődik a sérülthöz.

 

Erős zúzódásra krém alkalmazása segíthet a fájdalom enyhítésében?

A zúzódások az esetek többségében nem jelentenek veszélyt. Gyakran előfordulnak és maguktól is begyógyulnak. Ennek köszönhetően csak ritka esetben kell vele orvoshoz fordulni. A zúzódás eltüntetése, illetve a zúzódás felszívódás gyorsítása különböző balzsamok, krémek, illetve kenőcsök segítségével is lehetséges.
 

Melyek lehetnek a borda zúzódás tünetei?

A borda zúzódás esetén általában a mellkas területén lévő bordák sérülnek meg. Ennek számos oka lehet, például közlekedési baleset, sportbaleset, vagy olyan erőteljes ütés, amelynek következtében a mellkas falába zúzódás vagy akár törés jöhet létre. A borda zúzódás, illetve a borda repedés tünetei változóak lehetnek, melyet gyakran a súlyosságuk a sérülés mértéke határoz meg.

 

Fájdalom: Az egyik legjellemzőbb tünet a fájdalom a zúzódott borda területén. A fájdalom általában légzés, köhögés, tüsszentés vagy mozgás hatására fokozódik.

 

Érzékenység: A zúzódott borda területe érzékeny lehet a tapintásra vagy a nyomásra.

 

Duzzanat: A zúzódott terület duzzadt lehet, ami tovább fokozhatja a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

 

Légzési nehézségek: Súlyosabb esetekben a zúzódott borda következtében kialakulhatnak légzési nehézségek.

 

Vérömlenyek: A zúzódás következtében kisebb vérömlenyek alakulhatnak ki a sérült területen, ami a bőr alatt lila vagy kékes elszíneződést eredményezhet.

 

 

Borda zúzódás esetén a sérülés súlyosságától függően a házi kezelés enyhítheti a tüneteket és segíthet a gyógyulásban. 

 

Pihentetés: A borda zúzódás otthoni kezelése a pihentetéssel kezdődik. Kerüljük a túlzott mozgást és terhelést, amíg a fájdalom enyhül.

 

Hideg borogatás: Az első 24-48 órában alkalmazhatunk hideg borogatást a zúzódott területen, hogy csökkentsük a duzzanatot és a fájdalmat. Azonban ne közvetlenül a bőrre helyezzük a jeget vagy a hideg borogatást, hanem tekerjük be egy vékony ruhadarabbal, hogy ne okozzunk fagyási sérülést.

 

Kényelmes testhelyzet: Aludjunk olyan testhelyzetben, ami a legkevésbé terheli a sérült területet. 

 

Meleg borogatás: 48 órával a sérülés után, ha a duzzanat már csökkent, használhatunk meleg borogatást vagy meleg vizes palackot a fájdalom enyhítésére és a vérkeringés fokozására.

 

Laza ruházat: Viseljünk laza, kényelmes ruházatot, amely nem gyakorol nyomást a sérült területre.

 

Vitaminok és ásványi anyagok: Egészséges táplálkozással és megfelelő hidratálással elősegíthető a gyógyulás. Ajánlott olyan ételek fogyasztása, amelyek magas C-vitamin- és fehérjetartalommal rendelkeznek.

 

 

Mikor forduljunk vele orvoshoz?

Abban az esetben ha nagyobb ütődés vagy baleset ér minket akkor mindenképp javasolt vele orvoshoz fordulni. Ez szintén igaz abban az esetben ha a fájdalom rendkívül erős, valamint ha felmerül csonttörés, vagy repedés lehetősége is. Továbbá abban az esetben is javasolt orvoshoz fordulni, ha idős személlyel történik baleset. Idősebb korban sajnos egy kisebb esés, ütődés esetén is felmerülhetnek komolyabb problémák.

 

Mennyi a borda zúzódás gyógyulási ideje?

A borda zúzódásának gyógyulási ideje változó lehet attól függően, hogy mennyire súlyos a sérülés. Általában egy enyhe zúzódás esetén a gyógyulási idő 1-2 hét lehet. Azonban ha a zúzódás súlyosabb, akár 4-6 hét is szükséges lehet a teljes gyógyuláshoz.

 

A zúzódás csökkentése zúzódás elleni krém segítségével.

A zúzódás kezelés krém használatával a legtöbb esetben előnyös és javasolt. Ezek a krémek a legtöbb esetben segítenek a fájdalom enyhítésében, valamint a gyulladás csökkentésében.
 

Milyen krémek segíthetnek a kezelésben?

Rengeteg krém áll rendelkezésünkre, melyek többségében vény nélkül kaphatóak. Összetevőket tekintve három csoportra oszthatjuk őket, mégpedig természetes, mesterséges és szteroidos krémekre. Mind nagy segítség lehet számunkra, azonban a mesterséges és szteroid tartalmú krémek hosszútávon igen kellemetlen mellékhatásokkal járhatnak. Ennek köszönhetően javasolt a természetes összetevőjű krémeket választanunk!
 

Különböző zúzódásra fekete nadálytő krém segítségével.

A zúzódások kezelése a gyógynövények segítségével is lehetséges, melyben a fekete nadálytő krém, kenőcs a legalkalmasabb. Nem csak a fájdalom és a gyulladás csökkentésében segít, hanem egyben sebgyógyító hatással is rendelkezik. Jótékony hatásainak köszönhetően alkalmazzák vérömleny, véraláfutás, zúzódás, és visszeres panaszok esetén is. Emellett természetesen a gyakori sérüléseke is alkalmazható, így borda zúzódásra, térd, zúzódásra, lábszár zúzódásra, valamint a különböző izomhúzódásra is nagyon jól alkalmazható. Mindemellett a leggyakoribb estben, azaz boka zúzódás esetén is a segítségünkre lehet. Használata rendkívül egyszerű, mindössze naponta kenjük be vele a fájdalmas testrész három alkalommal.

 

Fontos, hogy nyílt sebbe nem kenhető!

Bizonyos izom zúzódások kezelése masszírozás, masszőr segítségével is lehetséges. Abban az esetben izom zúzódás masszírozására krémet keresünk, akkor a Fekete Nadálytő balzsam a segítségünkre lehet. A fekete nadálytő nagyszerű választás lehet, hiszen az egyik legjobb krém zúzódásra. Szóba jöhet ütés utáni duzzanat kezelése vagy akár véraláfutás kezelése, ilyen esetekben a fekete nadálytő krém segíthet!
 

Zúzódás a lábon.