Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Így szabadulj meg az ágyi poloskától!

Veress Máté - HillVital
2021. 01. 27. 13:00:00

Magyarországon több százféle poloskafajta él, nem csak a büdös mezei poloskára kell gondolni hanem vannak egészen apró fajták is mint az ágyi poloska. Ez a rovar egy élősködő és legfőként emberek és madarak vérével táplálkozik. 
 

Jelenlétét az ágyban alig lehet észrevenni azonban a csípései vörösesek és nagyon égnek. Egy 5-7 mm nagyságú rovarról beszélünk, barna színű és a testét pici szőrök borítják. Nappal az ágy környékén rejtőzik, vagy az ágy mögött esetleg a matracok között.

 

Ez a rovarféle akár 18 hónapig is elél. Kerüli a fényt, de nappal is elbújhat.

 

A vékony bőrfelületeket támadja meg és egymás után 6-szor is csíphet. Teljesen észrevehetetlen szinte amikor megcsíp. Csak reggel veszed észre a csípéseket. Nagyon hasonlítanak a csípések a csalánkiütéshez. A leggyakrabban a lábakat, karokat és a nyakat csípik meg. Az ágyi poloska nem terjeszt betegséget de a csípése akár 1 hétig is viszkethet nagyon. Ha nagyon elszaporodnak, akkor egy éjszaka alatt akár több száz csípés is lehet rajtad.

 

De mégis hogyan kerül az ágyba?

A meleg helyeket kedveli és szereti az emberek valamint házi állatok testhőmérsékletét. Ugyanúgy mint a hangya vagy a csótány, ez is képes bejutni a szellőzőkbe, átkúszik a falak repedésein vagy a vezetékek mentén is. Nagyon sűrűn lakott területeken az ember is terjesztheti. Ha új albérletbe vagy lakásba költözöl akkor mindenképpen először átnézni az ágyat. Akár egy nyaraláson is össze lehet szedni ezeket az élősködőket. A használt bútor vásárlása is kockázatos lehet.


Ha te is a fentebb említett csípéseket észleled magadon, akkor nem kell megijedni. Kellemetlen de meg lehet tőlük szabadulni. Először nézzük mit ne csinálj az ágyi poloska ellen:


Ne szedd szét az ágyat! Az ágy környékén bujkál az ágyi poloska. Ezzel nem érsz el semmit, csak azt, hogy más rejtekhelyet fog keresni.


Ne rendezd át a szobát! Itt is ugyanaz a probléma, csak más helyet fog keresni.

 

Ne dobd ki a dolgaidat! Így nem lehet tőlük teljesen megszabadulni. Ki kell őket irtani szakszerű módszerekkel.

 

Nézzük hogyan irthatod ki őket!

Van egy egyszerűbb módszer, de ez csak akkor válik be ha még csak kevés rovar van a szobában. Lehet venni ágyi poloska csapdákat amelyek hatásosak szoktak lenni.

 


De van házi megoldás is
ami szintén nagyon hasznos! Először is húzd le az ágyneműt és mosd ki 60 Celsius fokon. A takarót és a párnákat tedd addig egy biztonságos helyre. Használj ágyi poloskaírtó szert, de minden repedésben az ágy körül valamint az egész ágyban is. Hajtsd végre ezt még néhány naponként, mert nem minden vegyszer hat a petékre. Ha nem megy így sem a kiirtásuk, akkor hívj szakembert.

 

Így szabadulj meg az ágyi poloskától!

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés