Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan védekezz az ágyi poloska ellen: Hasznos tippek és praktikák

2023. 05. 08. 11:03:00 Veress Máté - HillVital

Magyarországon több százféle poloskafajta él, nem csak a büdös mezei poloskára kell gondolni hanem vannak egészen apró fajták is mint az ágyi poloska. Ez a rovar egy élősködő és legfőként emberek és madarak vérével táplálkozik. 
 


Jelenlétét az ágyban alig lehet észrevenni
azonban a csípései vörösesek és nagyon égnek. Egy 5-7 mm nagyságú rovarról beszélünk, barna színű és a testét pici szőrök borítják. Nappal az ágy környékén rejtőzik, vagy az ágy mögött esetleg a matracok között.

 

Ez a rovarféle akár 18 hónapig is elél. Kerüli a fényt, de nappal is elbújhat.

Az ágyban lévő bogarak közül az egyik leggyakoribb és a legkellemetlenebb, Nem összekeverendő a poratkákkal.

A vékony bőrfelületeket támadja meg és egymás után 6-szor is csíphet. Teljesen észrevehetetlen szinte amikor megcsíp. Csak reggel veszed észre a csípéseket. Nagyon hasonlítanak a csípések a csalánkiütéshez. A leggyakrabban a lábakat, karokat és a nyakat csípik meg. Az ágyi poloska nem terjeszt betegséget de a csípése akár 1 hétig is viszkethet nagyon. Ha nagyon elszaporodnak, akkor egy éjszaka alatt akár több száz csípés is lehet rajtad.

 

De mégis hogyan kerül az ágyba?

A meleg helyeket kedveli és szereti az emberek valamint házi állatok testhőmérsékletét. Ugyanúgy mint a hangya vagy a csótány, ez is képes bejutni a szellőzőkbe, átkúszik a falak repedésein vagy a vezetékek mentén is. Nagyon sűrűn lakott területeken az ember is terjesztheti. Ha új albérletbe vagy lakásba költözöl akkor mindenképpen először átnézni az ágyat. Akár egy nyaraláson is össze lehet szedni ezeket az élősködőket. A használt bútor vásárlása is kockázatos lehet.


Ha te is a fentebb említett csípéseket észleled magadon, akkor nem kell megijedni. Kellemetlen de meg lehet tőlük szabadulni. Először nézzük mit ne csinálj az ágyi poloska ellen:


Ne szedd szét az ágyat! Az ágy környékén bujkál az ágyi poloska. Ezzel nem érsz el semmit, csak azt, hogy más rejtekhelyet fog keresni.


Ne rendezd át a szobát! Itt is ugyanaz a probléma, csak más helyet fog keresni.

 

Ne dobd ki a dolgaidat! Így nem lehet tőlük teljesen megszabadulni. Ki kell őket irtani szakszerű módszerekkel.

 

Az ágyi poloska csípése

Az ágyi poloska csípése általában viszkető, vörös, kissé duzzadt foltot eredményez a bőrön. Ezek a csípések általában csoportban vagy sorban helyezkednek el, mivel a poloskák gyakran több csípést ejtenek ugyanazon a területen, miközben táplálkoznak. A csípés helyén idővel apró, vékony, vöröses vonalak is megjelenhetnek, amelyek a csípés helyére következő napon vagy napokon belül láthatóak.

Az ágyi poloska csípése általában viszketést okoz, és a viszketés mértéke személyenként változó lehet.

 

Nézzük hogyan irthatod ki őket!

Van egy egyszerűbb módszer, de ez csak akkor válik be ha még csak kevés rovar van a szobában. Lehet venni ágyi poloska csapdákat amelyek hatásosak szoktak lenni.

 


De van házi megoldás is
ami szintén nagyon hasznos! Először is húzd le az ágyneműt és mosd ki 60 Celsius fokon. A takarót és a párnákat tedd addig egy biztonságos helyre. Használj ágyi poloskaírtó szert, de minden repedésben az ágy körül valamint az egész ágyban is. Hajtsd végre ezt még néhány naponként, mert nem minden vegyszer hat a petékre. Ha nem megy így sem a kiirtásuk, akkor hívj szakembert.

 

Jelenleg több mint 80 000 különböző poloska-fajta ismert a tudományban.

Ezen belül sok különböző családba és alfajba tartoznak, amelyek között jelentős sokféleség figyelhető meg az alak, a szín és a táplálkozási szokások terén.

A leggyakoribb poloska fajták Magyarországon a következők:

 

Ágyi poloska (Cimex lectularius): Ez a faj az emberi otthonokban, különösen az ágyakban él, és éjszaka emberi vért szív.

 

Pajzspoloskák (Pentatomidae): Egy nagy család, amelynek számos faja megtalálható Magyarországon is. Néhány fajuk növényi nedveken élősködik, és potenciálisan kárt tehet a növényekben.

 

Mezeipoloskák (Miridae): Ezek a kicsi, zöldes vagy barnás poloskák gyakran megtalálhatóak különböző növényeken, ahol növényi nedveken élősködnek.

 

Rablópoloskák (Reduviidae): Néhány fajuk ragadozó és más rovarokat fogyaszt, míg mások vért szívnak. Ezek a poloskák is megtalálhatóak Magyarországon.

 

Így szabadulj meg az ágyi poloskától!