Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az almafa szakszerű metszése

2023. 06. 19. 14:27:00 hillvital.hu

Az almafa metszése szinte februárban a legalkalmasabb.
 

Érdemes a metszést a január – február közelében elvégezni, mikor már vége van a tél leghidegebb részének.

 


Hogyan végezzük a metszést?

 

Először az oldalsó ágakat távolítsuk el, majd ezt követően vágjunk le minden belülről növekvő, valamint egymást keresztező ágakat. A gyümölcsfák metszésének az a fő célja, hogy a napfény a fa teljes lombozatát átjárja. A koronáját sudaras alakúra érdemes alakítani, ami azt jelenti, hogy közel minden fél méteren egy, a törzsre merőleges ágakból álló szint található.
 

Ha fiatal fát ültetünk, karóval támasszuk meg, majd a legmagasabb oldalág felett kb. 10 cm-rel vágjuk le. Ha a fa már oldalágakat növesztett, akkor ezeket egy kifelé néző rügyig visszavághatjuk. Ezek fogják alkotni a fa főágait.
 

Az első év elteltével a főágak alaposan megnőnek, és sok új ágat növesztenek. Ezeket az új ágakat vágjuk vissza, nagyjából fele hosszúságúakra. A befelé növő ágakat teljesen távolítsuk el. A levágott ágak nyáron visszanőnek. Ezek az ágak a metszés hatására sűrűbben helyezkednek el. A következő metszésnél az új ágakat nagyjából negyedükre kell visszavágni és szintén teljesen eltávolítani a befelé növő ágakat.
 

A fa többé-kevésbé megszokja a helyét.

Ennek köszönhetően évente kétszer, kétféleképpen kell megmetszeni. Az új hajtásokat az eredési helyüktől számítva nagyjából 6 rügy hosszúságúra kell visszavágni. Az ágakon fejlődő vastag, rövid ágakból termőágak lesznek. Annak érdekében, hogy a fa fiatalon maradjon, ezek egy részét minden évben levághatjuk. Ugyanakkor erre gondosan oda kell figyelni.
 

Nyári metszés

A téli metszést követően a fa vadhajtásokat növeszthet. Ezeket júniusban érdemes metszeni. Könnyen felismerhetőek, mert egyenesen felfelé nőnek. Ezeket fontos, hogy eltávolítsuk, ugyanis túl sok energiát vesznek el a fától.

 

Az almafa.