Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egy vitamindús almás-répás céklasaláta recept

2024. 04. 17. 09:24:00 Hillvital

Az alma, a répa és a cékla is tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

 

Az alma nagyon sok rostot tartalmaz ez pedig segít csökkenteni a bélrendszeri problémákat is.
 


Segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Az alma rendszeres fogyasztása képes rá, hogy csökkentse az asztmát. Magas a C-vitamin, az A-vitamin és a flavonoid tartalma. Kis mennyiségben tartalmaz még foszfort, vasat és kalciumot.

 

A sárgarépában sokféle vitamin található mint a C- és a K- vitamin. Tartalmaz még ásványi anyagokat is (kalcium, kálium, magnézium). Megelőzhető a segítségével a vesekő kialakulása is. A sárgarépa rendkívül jó hatással van az emésztésre. Ez is rendkívül gazdag rostokban ezért javítja az emésztést. Ajánlott a fogyasztása migrén és fejfájás esetén.
 

A cékla az egyik legjobb vitaminforrás a zöldségek között. Található benne C-, B1-, B2-, B3-, K- és P- vitamin. Ásványi anyagokban is gazdag (vas, magnézium, réz, jód, kén, kalcium, foszfor és kálium). Nagyon jó vérképző hatása van, mivel serkenti a vörösvérsejtek regenerálódását. A cékla rostokban gazdag, ami elősegítheti az emésztést és a bélrendszer egészségét. A rostok segíthetnek megelőzni a székrekedést, támogatják a bélmozgást és hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez. A cékla rendszeres fogyasztása elősegítheti a szív- és érrendszer egészségét. A céklában található nitrogén-oxid segíthet a vérnyomás szabályozásában és a vérerek kitágulásában. Emellett a cékla antioxidánsai csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és javíthatják a vérkeringést. A cékla tartalmaz nitrátokat, amelyek a szervezetben nitrogén-oxidvá alakulnak. Ez a folyamat javíthatja az oxigénellátást az izmokban és növelheti az állóképességet, ami sportteljesítményfokozó hatással járhat.

De most nézzük is, hogy a cékla répa alma saláta milyen hozzávalókat igényel:

- 2 sárgarépa

- 3 fej cékla

- 2 db alma

- 1 csipet só

- 1 evőkanál méz

- 1 db citrom leve

Először is meg kell mosni a céklát, a répát és az almát. Meg kell hámozni őket aztán nagy lyukú reszelővel le kell reszelni. Ezután keverd össze őket, szórd meg sóval, csorgasd rá a mézet és a citrom levél. Végül jól keverd össze az egészet. El is készült, az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb saláta. Fogyaszthatod magában vagy akár különféle húsokkal is.

Almás-répás céklasaláta.

 

Nyers céklasaláta almával is elkészíthető

 

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cékla, meghámozva és lereszelve
  • 1 alma, meghámozva és lereszelve
  • Friss petrezselyem vagy kapor aprítva (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál almaecet vagy fehérborecet
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Elkészítés lépései:

  1. Hámozzuk meg és reszeljük le a céklát és az almát egy nagy tálba.

  2. Adjuk hozzá a finomra aprított petrezselymet vagy kaprot a tálba.

  3. Készítsük el a dresszinget egy kis tálban. Keverjük össze a dijoni mustárt, az almaecetet vagy fehérborecet, az extra szűz olívaolajat, sót és borsot ízlés szerint.

  4. Öntsük a dresszinget a cékla és alma keverékére a tálban, majd óvatosan keverjük össze, hogy minden egyenletesen bevonódjon a dresszinggel.

  5. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adjunk hozzá több sót vagy borsot, ha szükséges.

  6. Hagyjuk állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.