Menü

Az amnézia jellegzetes tünetei és okai

Veress Máté - HillVital
2021. 05. 26. 11:57:00

Mi okozhat emlékezetkiesést, és melyek a tünetei?
 

Az amnéziának két csoportja van: Az egyik a szervi eredetű, Ilyenkor az agy működészavara okozza a „filmszakadást”. Ennek kiváltó oka lehet valamilyen agysérülés vagy herpeszvírus által okozott agyvelőgyulladás. Előidézheti egy átmeneti agyi keringészavar vagy alkohol- és drogfogyasztás, illetve más mérgező anyagok fogyasztása olyan adagban, ami agykárosodást okoz.


Állhat még a kialakulás oka mögött demencia is, de vitaminhiányos táplálkozás esetén is kialakulhat, általában alkoholistáknak szokott nagyon vitaminhiányos lenni az étrendje. Egy nagyobb fejsérülés vagyis agyrázkódás után is kialakulhat amnézia.A másik típus a pszichés eredetű amnézia. Ilyenkor nem az emlékezetbe való bevésés vagy tárolás folyamata sérül, mint a szervinél, hanem az emlékek előhívásának átmeneti zavaráról van szó. Ebben az esetben az amnézia nem kötődik sérüléshez, mérgezéshez, keringési zavarhoz.  Viszont fontos emlékek vesznek el, melyek túl jelentősek ahhoz, hogy feledékenységre vagy fáradtságra fogjuk. A pszichés eredetű amnézia középpontjában rendszerint valamilyen váratlan, traumatizáló esemény áll, mint például egy baleset, haláleset. Az emlékezetkiesés ilyen formája általában részleges és szelektív. Ez néhány héttől legfeljebb 1-2 évnyi időtartamig terjedhet. Súlyos esetben a traumát követő rövid időszakra végleges emlékezetkiesés is visszamaradhat.

 

Amnézia esetén a hosszútávú emlékezet marad meg leginkább. A közelmúltban történteket elfelejti a beteg. Azokat az eseményeket amiket nem tud felidézni a beteg, kitalált történetekkel helyettesíti. Az amnézia valamilyen betegségnek a tünete, a kórtörténetet fel kell venni és a beteget is ki kell kérdezni. A kivizsgálás során elvégeznek CT illetve MRI vizsgálatot is.
 

Hogyan kezelhető az amnéziás beteg?

A szervi eredetű amnézia kezelése értelemszerűen az alapbetegség kezelésével történik. A pszichés eredetű amnézia kezelésére jó módszer lehet az autogén tréning.


Ezek az amnézia legfőbb tünetei.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!