Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az amnézia okai: Mi állhat az emlékezetvesztés hátterében?

2024. 07. 04. 09:36:00 Hillvital.hu

Mi okozhat emlékezetkiesést, és melyek a tünetei?

 

Első körben nézzük meg, hogy mi az az amnézia betegség

Az amnézia olyan emlékezetkieséses betegség amely az emlékezet zavarát jelenti. Ez egy olyan állapot, amely során az egyén nehezen vagy egyáltalán nem képes emlékezni korábbi eseményekre, információkra vagy tapasztalatokra.

 

Az amnéziának két csoportja van: Az egyik a szervi eredetű, Ilyenkor az agy működészavara okozza a „filmszakadást”. Ilyenkor az emlékezetkiesés okai mögött valamilyen agysérülés vagy herpeszvírus által okozott agyvelőgyulladás is állhat. Előidézheti egy átmeneti agyi keringészavar vagy alkohol- és drogfogyasztás, illetve más mérgező anyagok fogyasztása olyan adagban, ami agykárosodást okoz.

 

Állhat még a kialakulás oka mögött demencia is, de vitaminhiányos táplálkozás esetén is kialakulhat, általában alkoholistáknak szokott nagyon vitaminhiányos lenni az étrendje. Egy nagyobb fejsérülés vagyis agyrázkódás után is kialakulhat amnézia.

 

A másik típus a pszichés eredetű amnézia. Ilyenkor nem az emlékezetbe való bevésés vagy tárolás folyamata sérül, mint a szervinél, hanem az emlékek előhívásának átmeneti zavaráról van szó. Ebben az esetben az amnézia nem kötődik sérüléshez, mérgezéshez, keringési zavarhoz. Viszont fontos emlékek vesznek el, melyek túl jelentősek ahhoz, hogy feledékenységre vagy fáradtságra fogjuk. A pszichés eredetű amnézia középpontjában rendszerint valamilyen váratlan, traumatizáló esemény áll, mint például egy baleset, haláleset. Az emlékezetkiesés ilyen formája általában részleges és szelektív. Ez néhány héttől legfeljebb 1-2 évnyi időtartamig terjedhet. Súlyos esetben a traumát követő rövid időszakra végleges emlékezetkiesés is visszamaradhat.
 

Amnézia esetén a hosszútávú emlékezet marad meg leginkább. A közelmúltban történteket elfelejti a beteg. Azokat az eseményeket amiket nem tud felidézni a beteg, kitalált történetekkel helyettesíti. Az amnézia valamilyen betegségnek a tünete, a kórtörténetet fel kell venni és a beteget is ki kell kérdezni. A kivizsgálás során elvégeznek CT illetve MRI vizsgálatot is.

 

Hogyan kezelhető az amnéziás beteg?

A szervi eredetű amnézia kezelése értelemszerűen az alapbetegség kezelésével történik. A pszichés eredetű amnézia kezelésére jó módszer lehet az autogén tréning.Fiatal nő amnéziában szenved.

 

Mi az a pszichés amnézia?

A pszichés amnézia, más néven disszociatív amnézia, egy mentális egészségügyi állapot, amelyre jellemző, hogy az egyén képtelen emlékezni fontos személyes információkra, általában traumatikus vagy stresszes események következtében. Ez az állapot nem magyarázható egyszerű felejtéssel, és nem kapcsolódik közvetlenül agyi sérüléshez vagy betegséghez. Íme néhány fontos tényező a pszichés amnéziáról:

 

Típusai

 

Lokalizált amnézia: Az egyén egy meghatározott időszak eseményeire nem emlékszik, általában a trauma idejére.

 

Szelektív amnézia: Az egyén csak bizonyos részleteket felejt el egy adott időszakról vagy eseményről.

 

Általános amnézia: Az egyén elfelejti az egész életének jelentős részét, beleértve saját identitását is.

 

Folyamatos amnézia: Az egyén folyamatosan felejti az újonnan szerzett információkat, ami azt jelenti, hogy nem tud új emlékeket kialakítani.