Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az Alzheimer kór kialakulásának genetikai tényezői

2023. 11. 15. 10:36:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

Az Alzheimer-kór kialakulásában az öröklődés és genetikai tényezőknek fontos szerepük van.

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív betegség, amely hosszú ideig tartó fokozatos memóriavesztéssel, kognitív hanyatlással és egyéb neurológiai tünetekkel jár.
A genetikai tényezők hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához azáltal, hogy növelik a betegség kockázatát vagy hajlamosítanak rá.

 

Az Alzheimer-kór esetében a genetikai szerep különböző génekhez köthető, és összetett öröklési mintákat mutat.

 

Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú genetikai tényezőt és gént vizsgálunk meg:

  1. APOE gén: Az APOE gén (apolipoprotein E) különböző változatai, vagyis alléljai, kapcsolódnak az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatához. Az APOE ε4 allél jelenléte növeli az Alzheimer-kór kockázatát, míg az APOE ε2 allél enyhítheti a kockázatot. Az APOE ε4 allél hordozói általában korábban is kialakíthatják a betegséget, és nagyobb a valószínűsége az agyi plakkok kialakulásának.

  2. Presenilin-1 (PSEN1) és Presenilin-2 (PSEN2) gének: Ezek a gének autoszomális domináns módon öröklődnek, és mutációik a ritka, korai kezdetű Alzheimer-kór kialakulásához vezethetnek. Az érintett személyeknél gyakran fiatalabb korban fejlődhet ki a betegség

  3. Amyloid precursor protein (APP) gén: Mutációk az APP génben is kapcsolódnak a korai kezdetű Alzheimer-kórhoz. Az APP gén termékéből agyi plakkokat képeznek, ami az Alzheimer-kór egyik patológiás jellemzője.

 

Fontos megérteni, hogy az Alzheimer-kór kialakulása nem csak genetikai tényezőktől függ.

Az öröklődés és a genetikai hajlam csak egy részét magyarázza a betegség kockázatának. Az Alzheimer-kórban szenvedők többségének nincs családi előzménye, és több környezeti és életmódbeli tényező is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Az öregedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a dohányzás mind kockázati tényezők lehetnek az Alzheimer-kór szempontjából.

 

Az Alzheimer-kór kialakulásában a genetikai tényezők és az öröklődés komplex módon integrálhatnak a környezeti és életmódbeli tényezőkkel. Az egyéni kockázat értékelése és a betegség megelőzése érdekében fontos a genetikai tanácsadás és a megfelelő életmódbeli intézkedések, például az egészséges étrend, a testmozgás és az intellektuális stimuláció.

 

Az Alzheimer kór kialakulásának genetikai tényezői