Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A szobában történő ruhaszárítás veszélyei

2023. 05. 12. 13:00:00 hillvital.hu

Ezért lehet veszélyes, ha a szobában szárítod a ruhákat! A szobában szárított ruhák komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek azok számára, akiknek legyengült az immunrendszerük, vagy asztmában szenvednek.
 

A lakásban a ruhaszárítón vagy a radiátoron szárított ruhák akár 30 százalékkal is megnövelhetik a levegő páratartalmát, ami viszont kedvez a különböző penészgombák elszaporodásának. Ha ezeket belélegezzük, akár súlyos tüdőbetegséget is kaphatunk. Egy adag vizes ruha kb. két liter vizet tartalmaz, ez száradás közben a levegőbe kerül.


A legtöbben immunisak vagyunk azokkal a penészgombákkal (aspergillus) szemben, amelyek az ilyen nedves körülményeket kedvelik. Azok viszont, akik nem immunisak, megbetegedhetnek. Attól függ, hogy az immunrendszerük szembe tud-e szállni e fertőzéssel. Az asztmások, ha belélegzik a kórokozót, köhögni és zihálni kezdenek, olykor még vért is felköhöghetnek. Náluk a penészgomba  maradandó, néha végzetes károsodást okozhat a tüdőben és az orrmelléküregben.
 


A lakáson belüli allergének okozzák az allergiás panaszokat.
Ezekért a tünetekért a penészgombák és a poratkák a felelősek. A nedves környezet mindkettő allergén számára nagyszerű életfeltételt biztosíthat, abban az esetben ha a lakás páratartalma meghaladja a 60%-ot. A penész a legtöbb esetben az épületek külső falain vagy a lakás nedvesebb pontjain található meg. A fürdőszobában, a konyhai mosdóban és a cserepes virágokon is. A háziporatka egy mikroszkópikus élőlény és emberi hámmal táplálkozik. A legtöbb poratka a lakás bútorain, az ágyneműn, a matracon, a kanapén és a szőnyegen található meg.

A gyerekekre nagyon veszélyesek ezek az allergének, mivel súlyosbítják a már kialakult betegségeket. Gyakrabban jöhet létre asztma és az allergia is erősödhet. A csecsemők és a kisgyermekek számára nagy veszélyt jelenthet az allergénes környezet. A visszatérő köhögés és a légúti betegségek esetén mindenképpen ajánlott átvizsgálni a gyermekszobát mert lehet, hogy a panaszokat egy penészgomba okozza.

Azt tanácsoljuk, aki teheti, szárítógépben vagy a szabad levegőn szárítsa a ruhákat! Ha ez mégsem lehetséges, akkor a lakás egy olyan helyiségében szárítson, ahol keveset tartózkodnak, és lehetőleg minél távolabb van a hálószobától.
 

Ruhaszárítás a lakásban.