Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A pajzsmirigy betegségek diagnosztizálása és kezelése

2023. 05. 31. 09:21:00 hillvital.hu
Cikkek a témában
 

A pajzsmirigy betegségek diagnosztizálása és kezelése egy összetett folyamat, amelyet általában endokrinológus, pajzsmirigy specialisták végzik. A diagnózis felállításához általában a beteg klinikai tüneteit, fizikális vizsgálatot, laboratóriumi vizsgálatokat és képalkotó eljárásokat használnak. A kezelési lehetőségek a specifikus betegségtől függenek, és magukban foglalhatják a gyógyszerek, a radiojód-terápia és a műtét alkalmazását.
 

A pajzsmirigy betegségek diagnózisának első lépése a beteg tüneteinek és anamnézisének részletes felvétele. A tünetek, mint például a fáradtság, a súlyváltozás, az alvászavarok, a hangulatváltozások és a hőérzékenység, segíthetnek az orvosnak azonosítani a pajzsmirigy rendellenes működését. Az anamnézis során az orvos információt gyűjt a beteg korábbi vagy jelenlegi pajzsmirigybetegségeiről, a családi anamnézisről és a gyógyszerek használatáról.
 

A fizikális vizsgálat során az orvos megvizsgálja a pajzsmirigyet, a nyakat és a nyirokcsomókat, és megpróbálja érzékelni a pajzsmirigy méretét, alakját vagy rendellenességeit. Az orvos figyelmet fordíthat a beteg pulzusára, vérnyomására és más szisztémás tünetekre is, amelyek segíthetnek a diagnózisban.
 

A laboratóriumi vizsgálatok a pajzsmirigy működésének értékelésére szolgálnak. A vérvizsgálatok magukban foglalhatják a TSH (thyroid-stimuláló hormon), a T3 (trijódtironin), a T4 (tiroxin) és az antitestek szintjének mérését. Az alacsony TSH-szint a pajzsmirigy túlműködését, míg a magas TSH-szint a pajzsmirigy alulműködését jelezheti. Az antitestek, például a TPO (tireoid-peroxidáz ellenes antitest) és a Tg (tireoglobulin) ellenes antitestek kimutatása segíthet az autoimmun pajzsmirigybetegségek, mint például a Hashimoto-thyreoiditis vagy a Basedow-kór diagnosztizálásában.

 

Pajzsmirigy vizsgálata.


A képalkotó eljárások közé tartozik a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata és a szcintigráfia.
Az ultrahangvizsgálat segítségével részletes képet lehet kapni a pajzsmirigy méretéről, alakjáról és szerkezetéről. Ez segíthet az esetleges ciszták, csomók vagy más rendellenességek azonosításában. A szcintigráfia egy másik képalkotó módszer, amely során a beteg radioaktív anyagot kap injekció formájában, amelyet a pajzsmirigy felvétel és röntgensugarak segítségével vizsgálnak. Ez a vizsgálat segít megállapítani, hogy a pajzsmirigy működése helyes-e és hogy esetleges csomók vagy gócok vannak-e jelen.

 

A kezelési lehetőségek a pajzsmirigybetegségeknél a specifikus diagnózistól és a betegség súlyosságától függenek. A leggyakoribb kezelési módszerek közé tartozik a gyógyszeres terápia, a radiojód-terápia és a műtét.
 

A gyógyszeres terápia során általában pajzsmirigy hormonokat írnak fel a pajzsmirigy működésének normalizálására. A hipotireózisban szenvedő betegek szintetikus pajzsmirigy hormonokat, például a levotiroxint szedhetnek, hogy pótolják a hiányzó hormonokat. A hipertireózis kezelésében pedig gyakran használnak gyógyszereket, például metimazolt vagy propiltiouracilt, amelyek gátolják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését.
 

A radiojód-terápia a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére alkalmazott módszer. Ebben az eljárásban a beteg radioaktív jódot vesz be, amely a pajzsmirigyben halmozódik fel és elpusztítja a túlzottan aktív sejteket. Ezáltal csökkenthető a pajzsmirigy hormontermelés és normalizálható a működése.
 

A műtét egy másik kezelési lehetőség a pajzsmirigybetegségek esetén, különösen a pajzsmirigy daganatoknál vagy nagy méretű csomóknál. A műtét során a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítása történik. A műtét során történő pajzsmirigy eltávolítása esetén, amikor a teljes mirigy eltávolítására kerül sor (teljes thyreoidektómia), a betegnek élete végéig hormonpótló terápiát kell kapnia, mivel a pajzsmirigy hormonokat többé nem termelik. A hormonpótló terápia a szintetikus pajzsmirigy hormonok szedését jelenti, amelyek helyettesítik a hiányzó hormonokat a szervezetben. A gyógyszeres terápiát a hormonszintek rendszeres ellenőrzése és az adagolás finomhangolása kíséri.
 

A pajzsmirigy panaszok esetén a Galajfű tea az egyik leghatékonyabb gyógynövény. Olvasd el az ide vonatkozó tudásanyagot: A galajfű tea szerepe a pajzsmirigy betegségek kezelésében és megelőzésében


Pajzsmirigy teszt.